Kultúra

A nagy Gatsby-vel kezdi az évadot a Vígszínház

Szeptember 7-én mutatja be a Vígszínház A nagy Gatsby-t. A világhírű regény titokzatos szereplői a színpadi adaptációban is hasonló sikerekben bízhatnak, mint a kultikus, 2013-as film.

Gatsby, a titokzatos múltú aranyifjú fényűző világot teremt maga körül, hogy visszaszerezze élete nagy szerelmét, Daisy-t. A történet az 1920-as évek Amerikájában játszódik, és egy feledhetetlen korszakot idéz meg. Jay Gatsby-t 2013-ban Leonardo DiCaprio úgy alakította a filmvásznon, ahogy talán még senki. Egy csapásra kultikus filmmé vált az amúgy is sikeres mű, ami F. Scott Fitzgerald azonos című regénye alapján készült.

Az előadás plakátja Fotó: Vígszínház

Az előadás plakátja Fotó: Vígszínház

A jazz-korszak krónikásának története több feldolgozást is megélt már, az elsőt a megjelenést követően egy évvel mutatták be, 1926-ban. Majd egy 1949-es és egy 1974-es is követte a sorban, utóbbi forgatókönyvét Francis Ford Coppola írta, és 2000-ben ismét filmvászonra vitték a történetet. A legújabb pedig épp a 2013-as filmváltozat volt.

A Vígszínház színpadi változatának zenéjét Kovács Adrián komponálta, szövegkönyvét és dalszövegeit Vecsei H. Miklós írta. A színpadi adaptációt ifj. Vidnyánszky Attila írta, aki egyben az előadás rendezője is.

A szereplő gárdát főleg fiatal színészek alkotják, Jay Gatsby-t Wunderlich József, míg Daisy Buchanan-t Waskovics Andrea alakítja, de látható lesz a darabban Hegedűs D. Géza és Balázsovits Edit is.