Életmód

Tartós fogyás lehetséges?

Minden diétát és fogyókúrát kipróbáltál már? Folyton sanyargatod magad az ideális testsúly elérése érdekében? Pedig lehet, hogy inkább más módon tudnád távol tartani magadtól a felesleges kilókat.

Sokaknak a fogyókúra az életük része. Úgy érzik, hogy a levegőtől is híznak. “Kiéhezve” vetik rá magukat a legújabb diétákra és fogyókúrákra, amivel időlegesen érnek el csupán eredményt, hogy aztán majd a még újabb fogyókúrába kezdhessenek bele. Pedig lehetséges, hogy a felesleges kilóktól való megszabadulás kulcsa nem is elsősorban a kalóriák számolgatása. Ugyanis, ha megvonjuk testünktől a táplálékot, akkor megzavarodhat az anyagcserénk. Testünk úgy érzékeli, hogy őt bizony éheztetik. Így, amikor végre egy kis táplálékhoz jut, gyorsan elteszi tartalékba, hogy jusson a még szűkebb “esztendőkre” is. Ezért nem mennek lejjebb a kilók, sőt sokszor még gyarapodik is a testsúly. Érdemesebb inkább azt felfedezni, hogy milyen mentális, érzelmi, szellemi vagy fizikai okai lehetnek annak, hogy többet mutat a mérleg a megengedettnél.

Ideális testsúlyunk a lelkünk egyensúlyán is múlik. Fotó: shutterstock/Evgeny Atamanenko

Ideális testsúlyunk a lelkünk egyensúlyán is múlik. Fotó: shutterstock/Evgeny Atamanenko

Az életünk felgyorsult és azonnal akarunk mindent. Azonnal szűnjön meg a fejfájás, a futár már ma kihozza a reggel megrendelt. A súlycsökkenést ez a fajta elvárás csak nehezíti. Nem szabad elvárni, hogy már egy hét múlva egy számmal kisebb ruhát vehetünk fel.

Egyensúlyba kell hoznunk az érzelmeinket, gondolatainkat és a testünket. A folyamatos fogyás ugyanis az önszeretet egyik mélyebb szintje. Érdemes odafigyelnünk érzelmeinkre, gondolatainkra, vágyainkra. Ahhoz, hogy meghalljuk a “belső hangot” és kapcsolatot teremtsünk önmagunkkal kezdetnek jó megoldás a mozgás is. Amint egyensúlyba kerülünk önmagunkkal, természetes módon, minden erőltetés nélkül elérhetjük az ideális testsúlyt.

Mindezt az utat egyébként nem kell egyedül végigjárni – hívta fel a figyelmet a The Fine Line. Javasolt olyan szakemberek segítségét kérni, akik segítenek egyensúlyba hozni a testünket és az érzelmeinket.

Természetesen a fogyáshoz az életmódváltáson keresztül vezet az út. Fel kell hagyni a régi szokásokkal és egészséges újakat kell beiktatni. Például futást, gyaloglást, egészségesebb étrendet, jógát, masszázst és minden olyan foglalkozást, amely segíti az önmagunk megértését és az egyensúly kialakítását.