Kultúra

34 évet, 7 hónapot és 12 napot volt trónon

IV. Béla nem éppen szokványos életét és uralkodását mutatják be a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.

Ha a történelmi könyveket vesszünk, és felidézzük iskolai tanulmányainkat, akkor IV. Béláról annyi ugrik be, hogy Magyarország királya volt… Ez nem sok, pedig II. András magyar király és felesége, Merániai Gertrúd második gyermeke jóval többet tett Magyarországért. Hagyományosan a legnagyobb magyar uralkodók közé soroljuk.

Összesen 34 évet, 7 hónapot és 12 napot volt trónon, egészen 1270 májusáig. Az ő nevéhez fűződik az ország tatárjárás utáni újjáépítése, és őt tartják Budavár alapítójának is.

Fotó: szikm.hu

Fotó: szikm.hu

A Koronázási Ünnepi Játékokhoz kapcsolódóan a Szent István Király Múzeum most nagyszabású időszaki kiállítással tiszteleg IV. Béla magyar uralkodó emléke és öröksége előtt. A tárlat végigkíséri a látogatókat a király életén, megjelenítve uralkodásának és életútjának legmeghatározóbb és legemblematikusabb pillanatait. A sort édesanyja, Meráni Gertrúd tragikus halála nyitja meg, és az uralkodó emlékezete zárja.

A tárlat közel hozza és élettel tölti meg a múltat, mely Belegrai Tamás kurátor munkáját – de még számot más múzeumi szakember közreműködését – dicséri. A kiállítás külön érdekessége, hogy a korabeli kiállítási tárgyak köré, mellé kortárs képzőművészeti alkotásokat is elhelyez. A terem közepén Mányoki Ádám IV. Bélát ábrázoló brüsztje is feltűnik, a kiállítótér falán pedig Belegrai Orsolya modern vonalvezetésű festett üvegablak-installációi láthatók.

Vajon a pillanat szüli a hősöket? Vagy miként lesz valakiből hódító? A válaszokat és a 13. századon átívelő időutazást a Szent István Király Múzeum adja meg, ahol a különböző tematikai egységeket, installációk és gazdag grafikai tartalom színesíti. A kiállítás év végéig látogatható.