Szerelem

A tesztoszteronszint hatással van a hűtlenségre

A Zurich University kutatói kiderítették, hogy a tesztoszteronszint is befolyásolhatja, hogy mennyire hűségesek a férfiak.

Ezek az eredmények lényegében csak megerősítették azt, amire már korábbi kutatások is utaltak. A Daily Mail összefoglalója szerint azok lépnek leggyakrabban félre, akiknek a szervezetében a legmagasabb ennek a hormonnak a szintje, míg azok, akiknek alacsonyabb a tesztoszteronszintjük, ritkában hűtlenek a párjukhoz. A szakemberek szerint azért is fontosak ezek az eredmények, mert egyre népszerűbbek a tesztoszteronszint emelését megcélzó különféle terápiák, amelyektől sokan a libidó javulását várják.

Fotó: iStock.com/cyano66

Fotó: iStock.com/cyano66

A tesztoszteront azért névről mindenki jól ismeri. Egy nemi hormon, ami a herékben, illetve a mellékvesében termelődik, és amit gyakran “férfihormonként” is emlegetnek. Ez a hormon felelős többek között a férfiak mélyebb hangjáért, szőrös mellkasáért, a libidójukért, illetve az izomtömegükért is.
A svájci kutatók 224 egészséges, középkorú férfit vontak be a kutatásba, akik már 20, vagy több éve stabil kapcsolatban éltek. A férfiaknak több mint egyharmada vallotta be, hogy már legalább egyszer megcsalta a partnerét, és ezen férfiak többségének az átlagnál magasabb volt a szervezetében a tesztoszteron szintje. Egyébként a túl magas, de a túl alacsony tesztoszteronszint is számos egészségügyi problémát okozhat. A túl alacsony tesztoszteronszintet erekciós zavarokkal, alacsony libidóval, nemzőképtelenséggel, izomgyengeséggel, csontgyengeséggel, hízással és hajvesztéssel szokták összekapcsolni. A túl sok tesztoszteron ellenben pubertáláshoz vezethet már a 9 év alatti fiúk esetében is, és agresszív viselkedést is okozhat.

A férfiak szervezetében a tesztoszteronszint 20 éves koruk körül a legmagasabb, és az évek múlásával folyamatosan csökken.