Csillagok

James Bond örök: 55 éve halt meg Ian Fleming

James Bond szülőatyja, Ian Fleming Londonban született 1908-ban. Tanulmányai befejezése után újságíróként, illetve a tengerészetnél dolgozott kémelhárítóként és hírszerzőként a második világháború alatt is.

Első regényét, James Bond első kalandját 1953-ban adták ki. Habár volt már újságírói tapasztalata (a Sunday Timesnak dolgozott), ez volt az első próbálkozása a regényírás terén. Elküldte költő barátjának, William Plomernek, aki beajánlotta azt Jonathan Cape kiadónak. 4750 példányt adtak el egy hónapon belül; a kritikák pozitívak voltak. Így indult útjára a harcos gentleman karrierje.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

1954-ben ezt követte a Live and Let Die , majd a Moonraker(1955), és ezután évente jelent meg könyv James Bond történeteiből egészen a szerző 1964-ben bekövetkezett haláláig. Jamaica déli partján volt egy kis szerény hétvégi háza, ahol minden év január-februárját azzal töltötte, hogy megírja az aktuális epizód-regényt.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Ötödik regénye, az Oroszországból szeretettel 1957-ben jelent meg, és Fleming írói karrierjének fordulópontjának tartják. Amikor rá négy évre a Life Magazinban Kennedy elnök kedvenc 10 könyvének listáján olvashatták Fleming művének címét, az eladott példányok száma hatalmasat ugrott.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Az első James Bond film, a Dr. No bemutatója az akkor még szinte ismeretlen Sean Connery főszereplésével az 1958-ban írt könyvnek is sikert hozott. A kém, aki szeretett engem (1962) Fleming tizedik regénye volt, és egyben kísérlet az írói stílusának változtatására. A regény egyes szám első személyben készült, egy nő, Vivienne Michel szemszögéből, és egy darabig Bond nem is jelenik meg a könyvben. A rajongóknak nem tetszett, nem is fogyott olyan jól, mint az előzőek, így az író visszatért korábbi módszeréhez. Fleming a James Bond történetekből készült filmek közül mindössze kettőt látott, a Dr. No-t és az Oroszországból szeretettelt.

James Bond, a híres angol titkos ügynök, kinek duplanullás státuszából kifolyóglag felhatalmazása van ölni, rázva, s nem keverve issza a vodka-martinit, még ma is, több mint ötven év elteltével a kémtörténetek legismertebb alakja. Sokan szerették volna leutánozni, de személyisége a szerzőnek köszönhetően még ma is megismételhetetlen.