Gyereknevelés

Hat évre „kiüt” az első gyerek

Az első gyerkőc születésétől kezdve akár hat éven át kevesebbet alszanak a fiatal szülők, mint a várandósság előtt.

Változást hoz egy baba érkezése a szülők életébe több fronton is; a sok öröm és boldogság mellett például azt is, hogy a szülők egy időre általában elköszönhetnek a nyugodt éjszakáktól.

Az első baba születésétől számított első három hónapban az anyák átlagosan egy órával aludtak kevesebbet, mint a várandósság előtt, az apák alváshossza mintegy 15 perccel rövidült. A nők a férfiaknál több alváshiánnyal néztek szembe a gyerek születése után – idézte a Sleep a Warwicki Egyetem, a Nyugat-virginiai Egyetem és a Német Gazdaságkutató Intézet tudósainak felmérési eredményeit.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az anyák alvásra fordított ideje a gyerekek 4-6 éves korában még mindig 20 perccel rövidebb volt, mint a gyermektelen években, az apáké továbbra is 15 perccel volt kevesebb.

A tapasztaltabb szülők esetében más más a helyzet, a fenti számok csak az első gyereküket gondozó szülőkre vonatkoztathatók. A szoptató anyákra valamivel erősebben hatott az új helyzet, mint a babájukat üvegből táplálókra – derül ki a kutatásból.

Fotó: Pexels/ CCO license

Fotó: Pexels/ CCO license

A jövedelem, vagy az, hogy egy vagy két szülő neveli-e a gyereket, nem játszott szerepet az alvás minőségének szülés utáni változásában – tették hozzá a tudósok.

Sok nő számáratalán optimista kijelentésnek tűnik az egy órával megrövidült éjszaka – vagy legalábbis a valóságban azért ez sokkal többnek tűnik. De ez csak egy kutatás, ne felejtsük el…