Kultúra

Robert Pattinson és Willem Dafoe közös filmje is ott lesz a CineFesten

A világ majd minden tájáról - Kolumbia, India, Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország - összesen 16 versenyfilm érkezik Miskolcra, a 16. CineFest Filmfesztiválra.

Szeptember 13-20. között erős és sokszínű filmes mezőny gyűlik össze Miskolcon. Ott lesz – többek között – A világítótorony, Robert Eggers játékfilmje. A történet szerint hosszú gyalogút után érkezik szolgálatra két nem túl bizalomgerjesztő fickó: a tapasztalt öreg (Willem Dafoe), és a korábban favágóként dolgozó újonc segédje (Robert Pattinson). A vágyaik, a félelmeik, a szuggesztív környezet és a magány egyre nagyobb hatást gyakorol rájuk és katartikus módon determinálja a két férfi kapcsolatát. A két színész – Willem Dafoe és Robert Pattinson – játéka pedig a biztos garanciát ígéri a jó szórakozásra.

A világítótorony

A világítótorony

De érdekességeket tartogat Johanna Hogg, Szuvenír című filmje is. Tilda Swinton és lánya, Honor Swinton Byrne főszereplésével készült pszichológiai dráma képekkel mesél a legerősebb érzelmeinkről. Az egészséges fél nézőpontjából mutatja meg, hogy milyen nehéz együtt élni egy szenvedélybeteggel.

Lebilincselő coming of age történet Mumbai szegénynegyedéből a Gully Boy, Zoya Akhtar filmje. Akhtar elkészítette a Csillag születik indiai verzióját, amely bármelyik amerikai szuperprodukcióval felveszi a versenyt.

The_Souvenir_still_ (8)
A nemzetközi produkciók mellett a CineFest nagyjátékfilm szekció egyetlen magyar versenyfilmje Tóth Barnabás alkotása. Az Akik maradtak című film egy kamaszlány és egy középkorú férfi egymásra találásának megható hangvételű története a második világháború után. Vajon túl lehet-e élni a múlt tragédiáit, ha összekapaszkodnak azok, akik még megmaradtak?