Csillagok

Keserédes mosoly: Robin Williamsre emlékezünk

Öt éve ezen a napon hunyt el Robin Williams, Oscar-díjas és hatszoros Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer.

Soha egyetlen színész sem motivált ilyen mértékben arra embereket, hogy megszeressék az irodalmat, így esetleg éltanulókká vagy irodalomtanárokká váljanak idővel. Robin Williamsnek sikerült a Holt Költők Társaságával olyan képet mutatni az irodalom értékéről, szórakoztató voltáról, a pedagógusi pálya szépségéről, ami mind a mai napig legendás és ekképpen talán örökké fennmaradó is.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Ez persze csak egy a féltucatnyi csodálatos fim közül, amiben főszerepet kapott, játszott, és amibe mindig kicsit beletette önmagát még akkor is, ha odabent, a mélyben közben esetleg bele is halt a szerepbe vagy annak részeibe, melyek ellentmondásba ütköztek saját valójával.

Robin saját magát csendes gyereknek írta le, aki elsőként nagymamáját játszotta el édesanyjának. Félénkségét egészen addig nem győzte, míg nem csatlakozott a középiskola drámacsoportjához. Amikor apja elvesztette munkáját, a családnak költöznie kellett. Gyors, pergő humorát is ennek az életmódnak köszönhette. Hiszen a szó legerősebb fegyver.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Többször fellépett egyedülálló improvizációs humorával. Első szerepe olyan nagy sikert hozott neki, hogy saját sorozatot kapott, ami 1978-1982-ig ment. A címe Egy úr az úrből volt. Mozivászonra Popeye című filmben lépett fel 1980-ban, majd drámai oldalát csillogtatta meg 1982-ben, a Garp szerint a világban. Csillaga akkor emelkedett a legmagasabbra, amikor a Jó reggelt, Vietnám!-ban egy lemezlovast alakított. Ekkor kapta meg első Oscar-jelölését is.

shutterstock_153366905
A 80′-as évek végén és a 90′-es évek elején olyan sikeres filmekben szerepelt, mint a már emlegett Holt költők társasága, az Ébredések Robert De Niro oldalán, vagy a Halászkirály legendája. 1993 egyik legnépszerűbb filmes főszerepét is ő jegyzi, Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című filmben próbálja meg visszaszerezni gyermekei bizalmát. 1997-ben a Good Will Huntingban hozta élete talán legnagyobb alakítását, amiért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart.

Fotó: shutterstock

Fotó: shutterstock

Robin Williamst  Parkinson-kórral diagnosztizálták, de valószínűleg az alkoholproblémái miatt nem produkált klasszikus tüneteket. Később Lewy-testes betegséget is megállapítottak nála, ami a demencia egyik formája, sok hasonlóságot mutat a Parkinson- és az Alzheimer-kórral, gyakran félre is diagnosztizálják. A színész a demencia miatt sírt egyfolytában, felejtette el a szövegét, vagy járt furcsán, csoszogva.

2014 augusztásában, Robin Williams halálakor még csak a depresszióját és függőségeit emlegették, de agyi betegsége is komoly szerepet játszhatott az öngyilkosságában.