Közélet

Amikor a szirénázó tűzoltóautó sofőrjével együtt nyomod a féket

Fék, gáz, fék, gáz – vijjog a sziréna, villog a lámpa, de a vészhelyzethez igyekvő katasztrófavédelmi jármű sofőrjének nagyon résen kell lennie, mert nem tudhatja, éppen honnan, mikor vág elé egy személyautó. A katasztrófavédelem most közzétett egy videót, amelyben mindez a sofőr szemszögéből látható. A videó szemlélője önkéntelenül is a sofőrrel fékez... Hát – le a kalappal!

Videót küldött a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Kommunikációs Szolgálata: a katasztrófavédelem Instagram oldalán is közzétett figyelemfelkeltő anyag az „Adj utat a szirénázó járműveknek!” címet viseli, és azt mutatja be, hogy milyen az, amikor egy éles helyzetben igyekeznek egy eset helyszínére tűzön-vízen, útkereszteződésen, dugón keresztül…

D_KOM20181221009

Amikor a katasztrófavédelem tűzoltójárművei az élet- és vagyonmentés érdekében vonulnak, megkülönböztető hang- és fényjelzést használnak. A tűzoltók a riasztástól számított maximum 120 másodpercen belül elindulnak a káreseményhez. Minden másodperc számít, hiszen egy lakóház percek alatt a lángok martalékává válhat, egy műszaki mentésnél pedig másodperceken múlhat az autóba szorult ember élete. A tizenhat tonnás tűzoltógépjárművekkel mind gyorsítani, mind pedig lassítani jóval komplikáltabb, mint egy személyautó esetében.

„Ez utóbbi jármű segítségével mutatjuk meg, hogy a közlekedőktől is fokozott figyelem szükséges!” – üzeni a katasztrófavédelem. És íme a videó: