Közélet

Gombafejűek a zebrán – Talán nincs még egy kép, amit ennyire ízekre szedett az utókor

Éppen 50 éve készítette el egy skót fotós azt a felvételt, amely a legendás Beatles utolsó albumának borítójára került. A képet a rajongók, az összeesküvés-elméletek hívei és tagadói számtalanszor ízekre szedték. Ez a legjobban talán a képen látható Bogár tulajdonosát zavarta, akinek autójáról később számos alkalommal ellopták a rendszámot...

Több száz Beatles-rajongó gyűlt össze csütörtökön a londoni Abbey Roadon, ahol napra pontosan 50 éve készült a Beatles együttes ikonikus fotója arról, amint átkelnek az EMI zenekiadó stúdióinak otthont adó utca zebráján. A John Lennont, Paul McCartneyt, George Harrisont és Ringo Starrt ábrázoló kép Abbey Road című albumuk borítójához készült.

A skót fotós, Iain Macmillan mindössze 10 percet kapott, hogy elkészítse a megfelelő fotót a Beatlesről. Macmillan egy létráról fotózott, közben egy rendőr a háta mögött feltartóztatta a forgalmat. Az ötödik expozíció lett az, ami végül a hírneves borítóra került.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A fotón Lennon egy fehér öltönyt visel, Ringo Starr feketét, Paul McCartney mezítláb gyalogol és cigarettát tart a kezében. George Harrison kedvenc kék farmeröltözékét öltötte fel aznap. McCartney nem minden képen van mezítláb, szandált viselt aznap, csak – mint később nyilatkozta – melege volt, így lerúgta magáról. Az északnyugat-londoni utcán a háttérben egy fehér Volkswagen Bogár parkol, a rendszáma – amit később számtalan alkalommal elloptak London környékén élő tulajdonosától – LMW 28IF volt.

Az album, amelyet a Rolling Stone magazin olvasói 2009-ben a Beatles legjobb albumának szavaztak meg, az egyetlen olyan eredeti brit kiadás, amelynek borítóján sem az együttes nevét, sem az album címét nem tüntették fel. Ez volt egyben az utolsó albumuk is, amelyet közösen készítettek; alig egy évvel a lemez megjelenése után az együttes felbomlott.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Lévén, az utolsó lemezről van szó, számos elmélet született a borító szimbolikájáról. Sokan több bizonyítékot is találtak azon arra, hogy – ahogy azt tudni vélték – Paul McCartney valóban életét vesztette egy borzalmas balesetben, és az együttes tagjai a borítófotón – amelyen már az ál-MacCartney vonul át a zebrán – üzeneteket rejtettek el erre vonatkozóan.

A csütörtökön összegyűlt Beatles-rajongók újra is játszották a híres felvételt a háttérben egy Volkswagen Bogárral – számolt be az eseményről az MTI.

Indiában közlekedésbiztonsági plakát készült az ikonikus fotóból

Olyan haszna is lett a borítófotónak, amire a gombafejűek talán soha nem gondoltak volna. 2013-ban húsz százalékkal csökkent a halálos közlekedési balestek száma az indiai Kalkuttában, miután a rendőrség a kép felhasználásával próbált javítani a katasztrofális közlekedésbiztonságon. A hatóságok több száz Abbey Road-fotót tettek ki a közutak mentén azzal a felirattal „Ha ők képesek rá, ön miért nem?”