Kultúra

A kiállítás, ahol beléphetünk Nikola Tesla gondolataiba

Szeptember 1-ig még látogatható a „Nikola Tesla - Mind from the Future” című kiállítás, ahol beléphetünk annak a tudósnak az elméjébe, aki sokak szerint megváltoztatta a jövőt.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Elektrotechnikai Gyűjteményének udvarában található Tesla Budapest Loftjában május végén nyílt meg a különleges kiállítás. A tárlat Horvátország után először a magyar fővárosban látható, innen utazik tovább Nikola Tesla életének meghatározó helyszíneire, Ausztriától egészen New Yorkig.

Fotó:teslamindfromthefuture.com

Fotó:teslamindfromthefuture.com

Itt nem csak technikatörténeti és történelmi utazást tehet az érdeklődő, hanem magát, Nikola Teslát is meg lehet ismerni. Látható lesz az a filmes installáció is, melyben kortárs alkotók nyilatkoznak, Laurie Andersontól Marina Abramovićon át Terry Gilliamig, arról, hogy művészetükre milyen nagy hatást gyakorolt Nikola Tesla munkássága. A kiállítás több rétegben tárja fel a tudós életének történetét, a misztikus úton audio-video guide vezeti végig a látogatókat Gryllus Dorka és Simon Kornél narrációjával.

A kiállítás alapvetése az, hogy a Nikola Tesla – Mind from the Future kiállítás nem pusztán a kiállított tárgyak statikus bemutatása, hanem a képük és működésük alkotta komplex élmény. Ennek köszönhetően a kiállítás mindenféle szakmai területről és minden életkorból vonzza a látogatókat, ezáltal ideális közeget kínál vállalati és közösségi események, programok és prezentációk természetes, informális, kötetlen stílusú megrendezéséhez is.

Miközben a látogató végighalad a kilenc térben, amely kilenc fejezetet jelképez a történetben, Tesla barátai és kortársai lesznek személyes kísérői az egyes állomásokon:

1. GYEREKKOR: Lika
2. ISKOLAÉVEK: Karlovac
3. Indulás EURÓPÁBA
4. Az első fontosabb felfedezések BUDAPESTEN
5. UTAZÁS AMERIKÁBA egy óceánjáró fedélzetén
6. Jelentős felfedezések NEW YORKBAN és a NIAGARÁN a 19. század végén
7. COLORADO SPRINGS LABORATÓRIUM – első pillantás a világűrbe és a Mars vizsgálata
8. TESLOPOLIS – egy varázslatos felhőkarcoló a virágzó Art Deco New Yorkjában
9. A RÁDIÓ ÁLMA – egy ember víziója, amelybe a kortárs humanista retro-futurista valóság kapaszkodhat

Fotó: iStock.com/Andikoartwork

Fotó: iStock.com/Andikoartwork

A kiállítás, amelyet a zágrábi Meštrović Pavilonban mutattak be 1917. november 25-től 2018. április 2-ig, a projekt kialakulásának kezdetétől élvezhette a Horvát Köztársaság elnöke, Kolinda Grabar-Kitarović, valamint Zágráb városa, Karlovac városa, a Kulturális Minisztérium, az Idegenforgalmi Minisztérium, a Tudományos és Oktatásügyi Minisztérium és a Környezetvédelmi és Energetikai Minisztérium kiemelt támogatását.