Szerelem

Sikerbetegség lett a merevedési zavar

A munkahelyi stressz és a túlhajszoltság az elsődleges oka a merevedési zavaroknak. Legalábbis akik ettől szenvednek, azok a sok munkára fogják a dolgot, és könnyen lehet, hogy igazuk is van.

A merevedési zavarokkal küzdők 85 százaléka a munkahelyi stresszben és a túlhajszoltságban látja a probléma okát – ez derült ki a legnagyobb magyar internetes portál, és a Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport közös felméréséből. A válaszadók egyharmada számolt be arról, hogy az elmúlt egy esztendőben felmerültek szexuális életében merevedési zavarok. A potenciagondokkal küzdők több mint fele felelősségteljes, és sok elfoglaltsággal járó munkát végez, vagyis sikeres. Az orvosok éppen ezért már sikerbetegségként tartják számon.

fotó: iStock.com/Sorn340Images

fotó: iStock.com/Sorn340Images

A kutatásból az is kiderült, hogy a pozíció mellett a munkával eltöltött idő is jelentősen befolyásolhatja a problémák kialakulását, hiszen az érintettek több mint 70 százaléka 8 óránál többet dolgozik, jelentős részük pedig akár 12 óránál is többet tölt munkahelyén.

Ha pedig hazamegy, akkor sem tud leengedni. Otthon is folyamatosan megfelelni és teljesíteni akar, akár férjként, akár apaként. Sokszor ebben a nők sem segítik, hiszen nem is tudják, hogy baj van. Ha a párok nem beszélnek a nehézségekről, akkor az egész csak fokozódik, és egyre kilátástalanabb lesz. A merevedési gondok után pedig könnyen súlyosabb egészségügyi probléma is felléphet – például szívinfarktus.

Bár a válaszadók többsége tisztában van azzal, hogy az életmódváltás elkerülhetetlen, ha meg szeretné oldani gondjait, de nagyon alacsony azoknak az aránya, akik valóban változtatnak is. Szakember vagy orvos segítségét pedig még ennél is kevesebben kérik.