Gyereknevelés

Ha „gamer” a gyerek, ezek a sportok bejöhetnek neki

A 15 évesnél idősebb gamereknek csak alig több, mint 80 százaléka mozog rendszeresen, és csupán harmaduk végez heti több mint 4 alkalommal aktív testmozgást. A sportolási szokások kialakítása tehát akkor sem lehetetlen, ha gyermekünk idejének nagy részét inkább tölti online játékokkal, mintsem sportolással.

Érdemes megfigyelni, hogy a gyerekünk melyik online játékkal foglalkozik a legtöbbet. Könnyebben választhatunk számára olyan offline tevékenységet, mozgásformát, ami valóban tetszik neki, élményt nyújt, ha az kapcsolódik a játék típusához.

Tehát: Milyen sportot válasszunk a kedvenc videójáték alapján?

Stratégiai játékok: A stratégiai játékok esetében, mint a League of Legends (LoL), a logikus és gyors gondolkodás, a csapatmunka, illetve az akár több órás játékidő jellemző. Ha gyermekünk az ilyen típusú játékok iránt érdeklődik, akkor azokat az offline tevékenységeket élvezheti, ahol hasonlóképpen előre fel kell építeni a lépéseket, és egy átgondolt taktika mentén kell haladni, társaikkal összedolgozva. Ilyen lehet bármelyik csapatsport, mint a röplabda, kézilabda vagy kosárlabda.

Foró: Shutterstock

Foró: Shutterstock

Kártyajátékok: A közismert online kártyajátékok kedvelőinek az aktív agymunkát kívánó, 1-1 elleni küzdelmek nyújthatnak sikerélményt, így például a fallabdázás, a tenisz, a pingpong remek választás lehet.

Kalandjátékok: Az online kalandjátékok esetében olyan offline sportolási lehetőséget érdemes választani, ami izgalmakkal teli élményt nyújt a gyerekeknek. Akár egy kalandparkkal is meghozhatjuk gyermekünk kedvét a szikla vagy falmászáshoz, kötélmászáshoz, íjászathoz, ügyességi feladatokhoz.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szójátékok: Ezek folyamatosan megoldandó feladatot nyújtanak, ezért az offline tevékenységben is olyat érdemes keresni, ami kreativitást, agytornát igényel. Így például kellő rejtélyt nyújthat a tájfutás vagy a geocaching.

Kirakós játékok: Ennél a játéktípusnál a monotóniatűrés az egyik legfontosabb készség, összpontosítani kell, amíg a kirakós összes darabja a helyére kerül. Ezért az egyhangúbb, monoton sportokat érezhetik magukhoz közelállóbbnak a gyerekek, mint a futás vagy az úszás.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Online sportok: Az online sportok esetében könnyebb lehet az offline tevékenység kiválasztása. Ha gyermekünk például egy online futballjáték rajongója, érdemes kilátogatni egy szabadtéri focipályára, hogy személyesen is kipróbálhassa, milyen érzés kapura lőni.

Az e-sportra tekinthetünk úgy, mint a jövő sportjára, ami számos hasonlóságot mutat a hagyományos sportokkal. A különböző online videójátékok esetében más-más készségek és képességek kellenek, így a játék típusa alapján az offline mozgásformák közül is könnyebben megtalálhatjuk gyermekünknek azokat, amelyekben örömüket lelhetik – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója, utalva a társaság „K&H mozdulj!” programmal kapcsolatos elköteleződésére.