Közélet

Így fest a Balaton az űrből – akár egy drágakő

Gondolkodtál már azon, hogy vajon hogyan fest a meseszép magyar tenger az űrből nézve? Az Európai Űrügynökségnek köszönhetően (ESA) most már láthatunk űrből készült fotót a magyar tengerről.

A Copernicus Sentinel-2 műhold nemrég éppen Nyugat-Magyarország felett cirkált, és sikerült egy igen látványos felvételt készítenie a Balatonról – fedezte fel az Élő Bolygónk. Az ESA honlapján rövid ismertetőt is közölt a magyar tengerről, megírták, hogy Közép-Európa legnagyobb taváról van szó, hossza 78 kilométer, felülete pedig 600 négyzetkilométer, és hogy Budapest mellett az ország turisztikailag leglátogatottabb területe.

Fotó: ESA, Copernicus Sentinel (2019)

Fotó: ESA, Copernicus Sentinel (2019)

Aki kevésbé járatos a Balaton történetében, az azt is megtudhatja az űrügynökség tájékoztatásából, hogy a tó valaha 5 különálló vízfelület volt, csak azok „összenyitásával” alakult ki a ma ismert képződmény.

A fotó érdekessége, hogy a Balaton nem éppen kék színben pompázik rajta: sokkal inkább smaragdzöldnek tűnik, amit a többi között kémiai összetételével magyaráznak a csillagászok, illetve hogy a vízében mintegy 2000 fajta alga található.

A Sentinel-2 egy két műholdas küldetés, amely az Európa Copernicus programhoz szükséges lefedettséget és adatátadást biztosítja. A misszió ugyanazon a területen folytatott gyakori felülvizsgálatai és a nagy térbeli felbontás lehetővé teszik a felszíni változások pontos nyomon követését. Ez a 2019. február 27-én készített kép szerepel a Föld az űrből videóprogramban is.

Mindazonáltal a Balaton nemcsak meseszép, de a vize ma már olyan tiszta, akár a tengereké vagy az óceánoké.