Közélet

Íme a Hableány mentői: rendhagyó portrék és megrázó történetek

Mind emlékszünk a tragikus balesetre: május 29-én elsüllyedt a Hableány sétahajó, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval a Margit híd közelében. Az eset soha nem tapasztalt feladatok elé állította a mentésben résztvevőket, az első perctől az utolsóig. A mentés már a baleset utáni percekben, a vízen megkezdődött, ekkor civileknek köszönhetően menekült meg több áldozat is – aztán szakavatott mentők vették át a feladatokat, végül pedig rendkívüli szakmai és emberi összefogásban a roncsot mentették és az áldozatokat kutatták fel, emelték ki a vízből, nem egyszer életveszélyes körülmények között.

Mielőtt a zseniális portréfotók és a kapcsolódó „miniinterjúk” nyomán név szerint megismernénk a mentésben résztvevőket, idézzük fel az esetet: a május végén balesetet szenvedett, majd elsüllyedt Hableányon harmincöten utaztak: harminchárom dél-koreai turista – köztük egy gyermek – és a kéttagú magyar személyzet. Hét dél-koreait sikerült kimenteni a Dunából, huszonhét áldozatot, köztük a magyarokat megtalálták, egy dél-koreai utast még keresnek a hatóságok.

A portréfotók alatt további, eddig nem ismert információkat olvashatsz a mentéssel kapcsolatban. Kiderül, hogy kinek mi volt a feladata, melyik mentő hogyan élte meg a tragikus baleset utóéletét. Fény derül a búvárok életveszélyes bevetéseire, a túlélők gyötrelmeire, a mentők lelki sebeire és arra is, hogy a holttestek kiemelői egyetértenek abban, melyik volt a mentés legmegrázóbb momentuma.

A rendhagyó képgaléria megtekintéséhez kattints a képre!