Szerelem

Egy könyv, ami megmondja, hogyan gondolkodjunk másképp a szexről

A legtöbb embernek még felnőttként is nehézséget okoz, hogy őszintén beszéljen szexuális vágyairól, de gondolni mindenki gondol valamit. Hogy ezt mennyire kell megváltoztatni, arról Alain De Botton könyvet is írt.

A Hogyan gondolkodjunk másképp a szexről? című könyv 2014-ben jelent meg, de kellett egy kis idő, hogy népszerűvé váljon. Nem azért, mert nem lenne jó, hanem mert őszinte, szókimondó, kissé provokatív, és ezt nem minden ember viseli jól. Alain de Botton egész máshogy írja le a nemi ösztönök működését, és azt, hogy mit is értsünk, na meg főleg, hogy mit csináljunk szex címszó alatt.

Fotó: iStock.com/Nomad_Sou

Fotó: iStock.com/Nomad_Sou

„Mindannyian deviánsak vagyunk, igaz, csak a normalitás valami roppant torz eszményéhez viszonyítva” – állítja a szerző, aki olyan kényes témákat feszeget a könyvben, mint a fetisizmus, a házasságtörés és a pornográfia.

A könyv borítója

A könyv borítója

De közben segít eligazodni az intimitás bugyrai között, még akkor is, ha sokszor zavarba jövünk az olvasás közben. Mégis azt az érzést kelti, hogy helyes, amit ír. Amiről a nők és a férfiak is megfeledkeznek, hogy a vágy egyszerű biológia. Ha valakinek megtetszik valaki, nem biztos, hogy a gaz megcsaló szerep illik rá, de a kémia ellen nehéz tiltakozni. Nem megcsalásra ösztönöz, csak megérteti, hogy a vágy még nem azonos a tettekkel. Könnyű olvasmányra senki ne számítson, ám, hogy utána sok mindent máshogy fog gondolni a szexről, az szinte biztos.