Életmód

Környezetvédelem a fürdőszobában, ami még egészséges is

Életmódunkkal sokat tehetünk azért, hogy védjük a környezetünket. Ezúttal a fürdőszobában nézünk körül, hogy mi az, amin érdemes változtatni anélkül, hogy nagyobb kényelmetlenséget okozna.

A fürdőszoba az egyik olyan kritikus pont a lakásban, ahol sok hulladék keletkezhet. Számtalan kozmetikai szer, kellék egyszer használatos, műanyag és ezáltal nagyon terheli a környezetet. Kényelmetlennek és félelmetesnek tűnhet, ha arra gondolunk, hogy megválunk a vattakorongoktól, fülpiszkálóktól, műanyag fogkeféktől avagy a jól bevált fogkrémünktől. Pedig érdemes egyszer átnézni a fürdőszoba polcokat, hogy mi az, amit tartósra cserélhetünk az eldobhatós helyett. Például a vattakorong és kozmetikai kendő helyett használhatunk textilből készült termékeket. Amikor már koszosak, csak bedobjuk a mosógépbe és kész. Az sem túl kényelmetlen, ha a műanyag flakonban lévő tusfürdőnket és samponunkat kézműves szappanokkal helyettesítjük, amelynek például papír csomagolása van, amit komposztálni lehet vagy újrahasznosítani. Ezek egyébként is sokkal jobbat tesznek bőrünknek, hajunknak és nincs bennük nem kívánatos kemikália.

A környezetbarát, újrahasznosítható termékeket már sok helyen megvásárolhatjuk. Fotó: shutterstock/SpelaG91

A környezetbarát, újrahasznosítható termékeket már sok helyen megvásárolhatjuk. Fotó: shutterstock/SpelaG91

Első lépésben szelektáljunk. Nézzük meg mit tudunk nélkülözni és mit lehet környezet-barátabb termékkel helyettesíteni. Például fa fésűre cserélni a műanyagot nem csak környezetbarát, hanem a hajunk sem száll majd mind a négy égtáj irányában. Bambusz fogkeféket pedig már minden drogériában lehet vásárolni. Semmi kényelmetlenség, csak a polcról egy másikat kell levenni a boltban. A műanyag hablabda vagy szivacs helyett használhatunk luffa szivacsot is, amely még jót is tesz a bőrünknek, amikor használjuk.

A kézműves szappanokat használhatjuk tusfürdő, folyékony szappan és sampon helyett. Fotó: shutterstock/SpelaG91

A kézműves szappanokat használhatjuk tusfürdő, folyékony szappan és sampon helyett. Fotó: shutterstock/SpelaG91

A második lépés, hogy keressünk olyan kozmetikai és fürdőszobai termékeket, amelyeket újratölthető csomagolásban árulnak. Ezzel pénzt is spórolhatunk, mert olcsóbb az újratöltés, mint az új termék vásárlása. Például a fogkrémünket lecserélhetjük fogporra, amelyet újra tölthetünk. Sminkszereknél az újratöltés ma még nem igazán lehetséges. Ám készíthetünk saját kozmetikai termékeket a krémektől, az alapozón át a szemfestékig és rúzsig. Számtalan videó és leírás található ezekről az interneten. Itt is igaz az, hogy az egészségünkért is sokat teszünk, ha természetes alapanyagokból készítünk kozmetikai szereket.