Csillagok

70 éves az egyetlen magyar, aki járt az űrben

Bár futballistának készült, mégis űrhajós lett Farkas Bertalan, aki máig az egyetlen magyar, aki járt a világűrben. Az egykori vadászpilóta ma 70 éves.

Gyermekkorában nagyon szorgalmas és kitűnő tanuló volt, de a sportban is jeleskedett, ezért inkább focista szeretett volna lenni. A gimnázium után aztán mégis a repülés felé vette az irányt, és a repülőtiszti főiskolára jelentkezik. 1969-ben végzett Szolnokon, majd 1970-71-ben a Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke volt. 1978-ban önként jelentkezett űrhajósnak.

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Az Interkozmosz nevű programnak köszönhetően lehetőség nyílt a szovjet-magyar közös űrrepülésre. 1978 tavaszán két magyar érkezett Csillagvárosba, a Gagarin Űrhajós Központban: Farkas Bertalan és Magyari Béla. Két év alatt, kemény fizikai felkészülés mellett kellett megtanulniuk mindent az űrhajóról, az űrrepülésről és az űrállomásról, miközben tudták: csak egyikük mehet majd.

Az 1980. május 26-án kilőtt Szojuz 36 fedélzetén Farkas Bertalan lett a magyar résztvevő, társa a tapasztalt szovjet asztronauta, Valerij Kubaszov volt. 1980-ban az Interkozmosz programban nyolc napos űrrepülést hajtott végre a magyar pilóta, és erre máig nem volt példa.

Farkas Bertalan életútjáról idén júniusban egy interaktív, ismeretterjesztő kiállítás is nyílt. A szentesi Koszta József Múzeum őszig látható igyekszik körbejárni az 1980-as űrút történetét. A látogatók élő közelségből ismerhetik meg Bajkonurt, azt a települést, ahonnan Farkas Bertalan űrhajójával lélegzetelállító magasságba repült.