Csillagok

Ez a nő nagyon tud valamit, és ma van a születésnapja

54 évvel ezelőtt, a mai napon, megszületett Joanne Kathleen Rowling angol írónő, a Harry Potter regények írója.

J. K. Rowling regényeit lehet szeretni vagy nem szeretni, de van egy vitathatatlan érdeme: emberek – főleg gyerekek – millióival szeretette meg az olvasást. Ehhez „csak” kellett egy olyan történet, mint Harry Potteré. Rowling – aki a Kathleen nevet nagymamája után, utólag vette fel, kiadói kérésre – már 6 évesen író akart lenni, akkor már írt is egy történetet.

New York, 2018. április 23. J.K. Rowling angol írónő a Harry Potter és az elátkozott gyermek (Harry Potter and the Cursed Child) című kétrészes színdarab bemutatójára érkezik a New York-i Lyric Színházba 2018. április 22-én.  (MTI/AP/Evan Agostini)

New York, 2018. április 23.
J.K. Rowling angol írónő a Harry Potter és az elátkozott gyermek (Harry Potter and the Cursed Child) című kétrészes színdarab bemutatójára érkezik a New York-i Lyric Színházba 2018. április 22-én. (MTI/AP/Evan Agostini)

Kezdetben még titkárnőként dolgozott, de ebben is azt élvezte a legjobban, amikor egyedül volt az irodában, nem figyelt rá senki, és írhatta a sztorikat a számítógépen. Fő művét, a Harry Pottert a húszas éveiben kezdte írni. Gyerekkorában a szomszédságukban, két Potter vezetéknevű gyerekkel ismerkedett meg, a név annyira megtetszett neki, hogy végül ezt a nevet adta leghíresebb szereplőjének is. Hermiona Granger karakterét ugyanakkor saját 11 éves kori énjéről mintázta.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

27 évesen férjhez ment Jorge Arantes-hez, akitől egy kislánya született. A házasság azonban 3 év múltán véget ért. Húszas évei végén elvált, gyermekes, stabil anyagi háttérrel nem rendelkező Rowling, klinikai depresszióval küzdött. Később megint férjhez ment, abból a házasságból két gyereke született.

Ő volt az a fiatal, vidéki angol lány, aki fantáziájával meghódította a világot. Bár nem volt egyszerű dolga: a Harry Potter regényt tizenkétszer utasították vissza, mígnem 1996-ban Londonban végre kiadót talált. A Bölcsek kövéért 4 ezer dollárt kapott, de vagyona mára több mint 1 milliárd dollár. 2004-ben a Forbes magazin szerint ő lett az első ember, aki csupán az írói tevékenységéből lett dollármilliárdos. Születésnapjára csak azt kívánjuk, hogy írjon még…!