Kultúra

Fókuszban a nők és a nemzetközi alkotók

Szegedre várják a kortárs színház rajongóit. 9 nap alatt, 9 helyszínen 32 csapat 30 produkcióját lehet megnézni a szegedi THEALTER fesztiválon, augusztus 2. és 10. között.

29. alkalommal rendezi meg a szegedi MASZK Egyesület a THEALTER nemzetközi színházi fesztivált, amely idén kiemelten foglalkozik a női témákkal, illetve hangsúlyosan lesznek jelen a programban nemzetközi – cseh, szlovák, szlovén és román – produkciók is. A programsorozat fő helyszíne a szegedi Régi Zsinagóga különleges hangulatú épülete és kertje lesz, de színházi pezsgéssel telik meg a város több pontja is a 9 nap alatt: többek közt a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében, a Kisszínházában, sőt a Csillag börtönben is.

Fotó: healter.hu

Fotó: healter.hu

A női témák között lesz például az Örkény Színház stúdióelőadása, Az üvegbúra. A Sylvia Plath regénye nyomán született előadás a huszadik század kultuszműve, mely a nővé válás stációit mutatja kíméletlen őszinteséggel. De Mészáros Piroska monodrámaként prezentálja saját életének egy szeletét a Call girlben: az átmenetileg feladat nélkül maradt színésznő pár éve multinál kezdett el dolgozni, ezt fogalmazta szövegkönyvbe, a Manna Produkció előadását pedig Spáh Dávid rendezte meg.

A nemzetközi produkciók sora idén Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Romániából érkezik Szegedre. Többen elsőként mutatkoznak be Magyarországon, például a cseh Tereza Ondrová és a szlovák Peter Šavel a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel az As Long As Holding Hands című táncprodukcióban,

A fesztivál idén is lehetőséget biztosít a művészeti képzésben résztvevő hallgatóknak, hogy színházi kurzuson ismerkedjenek egymással és új metódusokkal. Különleges alkalom lesz az idei, mert a bolgár származású, jelenleg Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tart mesterkurzust, Tégy magadnak egy szívességet! címmel.