Életmód

A bőröddel is csodát tesz az almaecet

Sokan esküsznek az almaecet gyógyító hatásaira, talán nem is alaptalanul. Számos olyan betegség van, amelynél hasznát vehetjük, amellett, hogy az íze is finom.

Ha másért nem az ízéért is használhatjuk az almaecetet, bár egészségügyi előnyeiről a népi gyógyászat ódákat zeng, és számos kutatás igazolta ezeket az állításokat. Ajánlják például cukorbetegeknek, mert csökkenti a vércukor szintet. Az ecet ugyanis inaktiválja azokat az enzimeket, amelyek szénhidrátokat cukorrá bontják le és ezáltal lassabban jut be a véráramba. Így egyenletesebbé is válik. Tanulmányok igazolják azt, hogy a 2-es típusú cukorbetegeknél 19 százalékkal javított az almaecet az inzulinérzékenységen. Az inzulin-rezisztensek esetében ez az arány 34 százalék volt.

Fotó: shutterstock/5 second Studio

Fotó: shutterstock/5 second Studio

A fogyókúrázóknak is jó barátja és segítője lehet az almaecet, ugyanis növeli a telítettség érzését. Így egész egyszerűen kevesebbet eszünk, ha almaecetet használunk. Egy kísérletben magas szénhidrát tartalmú ételeket adtak az önkénteseknek, akik almaecetet is fogyasztottak. Az történt, hogy a nap hátralévő részében kevesebbet ettek. Összességében 200-275 kalóriával kevesebbet vittek be a szervezetükbe, amely havonta közel hetven dekányi testsúlycsökkenést eredményezhet, kizárólag az almaecet használatával.

Mindezen túl tisztítja az orrüregeket is – nyákoldó -, ha vagy olyan bátor és felszippantasz a tenyeredből vízzel kevert almaborecetet. Ehhez 2,5 dl langyos vízbe fél teáskanál ecetet kell tenni. Mivel az almaecet antibakteriális hatású, így torokfájás esetén is hatásos. Gargarizálni érdemes vele, amihez 3 dl vízhez 1 dl almaborecetet kell tenni.

De hígítatlanul is lehet fogyasztani torokfájás esetében. Csak szürcsöljünk egy kis almaecetet, majd igyunk rá vizet. Harminc percenként ismételhető addig, amíg el nem múlik a fájdalom. Az almaecet nagyon jót tesz a gyomornak, még savas reflux esetében is. Javítja a gyomor savtartalmát. Ehhez egy nagy pohár vízbe oldjunk fel almaecetet és igyunk belőle minden nap.

Fotó:shutterstockThamKC

Fotó:shutterstockThamKC

Külsőleg az irritált bőrre is jó hatással van az almaborecet. Lehet közvetlenül az érintett felületre tenni borogatásként, de vehetünk fürdőt is, akkor egy pohárnyi almaborecetet öntsünk a fürdővízhez. A szemölcsöket is le lehet vele szárítani. Csak egy vattakorongot kell almaecetbe mártani és egy éjszakán át a szemölcsön hagyni – javasolja a Mercola.

A fáradtságot is elűzi az almaecet, mert rengeteg káliumot és aminosavat tartalmaz. Mindezen túl segít a máj méregtelenítésében. A Candida fertőzésben szenvedők is bátran alkalmazhatják az almaecetet, mert segít a szervezetünkben a jó baktériumok elszaporodásában.