Csillagok

Nagy énekesnők távoztak a mai napon

Cserháti Zsuzsában és Amy Winehouseban látszólag nincs sok közös. Ám az vitathatatlan, hogy mind a két nő hatalmas énekes volt, mind a ketten ideje korán távoztak, és mind a ketten július 23-án haltak meg.

Cserháti Zsuzsa 16 évvel ezelőtt, 55 évesen hunyt el Budapesten. A hazai pop történet legjobb női hangjaként tartják számon. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Kicsi, gyere velem rózsát szedni, a Boldogság, gyere haza vagy az Árva fiú című dalok, melyeket ma is bárki, azonnal énekelni kezd. Cserháti a nyolcvanas években a budapesti Moulin Rouge mulató vezető énekese volt. Később betegség miatt hirtelen jelentős túlsúlyt szedett fel, s ezért egy időre visszavonult a színpadtól, s – ahogy ő maga többször mondta – szinte elfeledve, szegénységben élt. Visszatérését az 1996-os Hamu és gyémánt című album fémjelezte, újra sztárként ünnepelték, de depressziói újra és újra visszatértek.

Sokat küzdött a súlyával  Fotó: MTI/ T. Asztalos Zoltán

Sokat küzdött a súlyával Fotó: MTI/ T. Asztalos Zoltán

Egykori barátnője és kollégája, Rácz Kati tavaly úgy fogalmazott: „Egyszerűen képtelen volt meggyógyulni, a saját gondolatai végeztek vele. Sajnos az ő halála sorsszerű volt…”

Talán ugyanezt lehetne Amy Winehouseról is elmondani. A hatszoros Grammy-díjas énekesnő és dalszövegíró 8 éve halt meg, ugyanezen a napon. Amy minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója (több mint 24 millió lemez). Amy-nek nem a depresszió, hanem az alkohol és drog volt a legfőbb ellensége. 2007 óta ivott.

Amynek az alkohollal volt a legtöbb problémája Fotó: iStock.com/Fabio Diena

Amynek az alkohollal volt a legtöbb problémája Fotó: iStock.com/Fabio Diena

2011 júniusában, 12 napos európai turnéja első állomásán Belgrádban, nagyjából 20 000 néző előtt részegen lépett színpadra. A közönség kifütyülte. Próbálták éneklésre biztatni, de Amy sértődötten nézett a közönségre. A Back To Black című dalát énekelte, amikor sírni kezdett és a földhöz vágta a mikrofont. Ott már lehetett tudni, hogy nagy a baj. Amynek ez volt az utolsó fellépése. 2011. július 23-án, 27 évesen alkoholmérgezésben meghalt. Az évek óta várt nagylemez helyett már csak egy posztumusz lemezét tudták kiadni.