Szerelem

Létezik nászutas betegség, de elkerülhető

Esküvők időszaka van, amit rendszerint a nászút is követ. Csupa öröm és boldogság, de, ha a párok nem vigyáznak, könnyen fertőzések sokaságát szedhetik össze.

A nászút természetes velejárója a gyakori szex, ez azért nem meglepő. A meglepetés akkor jöhet, ha a túlfűtött napok alatt a feleségnél húgyúti fertőzés alakul ki, amely megkeserítheti a boldog mézesnapokat, vagy heteket.

Fotó: iStock.com/NicoElNino

Fotó: iStock.com/NicoElNino

Dr. Hartman Gábor, a Duna Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint ilyenkor nem arról van szó, hogy a pár egyik tagja valami titkos betegséget is elvitt magával az útra, hanem arról, hogy a szokásosnál több aktus során könnyebben alakulnak ki fertőzések. „A nászutas betegség hivatalos neve az akut hólyaggyulladás, vagy akut cystitis. A nők 40-50 százaléka találkozik a betegséggel, minden ötödik nő pedig évente egyszer átesik az akut cystitisen. Általában a problémát a hüvelyben, illetve a végbélben lévő baktérium okozza. A női húgycső közvetlenül a hüvely fölött helyezkedik, így a közelség miatt a fertőzések gyakrabban és könnyebben alakulnak ki itt. Tény, hogy ha a nászutak során lényegesen gyakoribb ez a megbetegedés, mivel gyakrabban szexelnek a párok” – mondta az orvos.

Az akut cystitis tünetei a gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, bizonytalan alhasi fájdalom, helyenként jelentkező lázas állapot. Ilyenkor fontos, hogy rendkívül sok folyadékot igyunk, ezzel lehetséges, hogy az elején meg tudjuk állítani a folyamatot. Ha viszont már lázasak vagyunk, elviselhetetlen a fájdalom, akkor mindenképpen nőgyógyászhoz vagy urológushoz kell fordulni.

Az orvosok általában azt ajánlják, hogy a nők szex előtt és után közvetlenül ürítsék ki a hólyagukat, és a hüvely fiziko-kémiai állapota is megfelelő legyen. De, ha a szeretkezések száma egy normális átlaghoz közelít az is egy megoldás. A maradék időben is számos romantikus elfoglaltságot találhatnak maguknak a párok.