Közélet

Kivételesen jó fogás a két új hajó a vízimentőknek

Igazi sikertörténet, bár minden napra jutna egy ilyen: rövid idő alatt, 48 órán belül összegyűlt a pénz a balatoni vízimentők flottabővítésére. Csütörtökön közölték: a közösségi oldalon elindított felhívásukra 4 millió forint lakossági adomány gyűlt össze, az Opus Global Nyrt. és a Hunguest Hotels pedig további 12 millió forinttal járul hozzá a hajóvásárláshoz.

Tizenhat millió forintért vásárolhat két speciális, újszerű mentőhajót a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ). Felhívásukra négymillió forint lakossági adomány gyűlt össze; a balatoni és magyarországi turizmus egyik legnagyobb szereplőjeként pedig az Opus Global Nyrt., illetve a Hunguest Hotels Zrt. – mint írták – kötelességének érezte, hogy kipótolja a teljes vételárhoz szükséges összeget, vagyis a 12 millió forintot.

A keszthelyi kikötőben lévő hajókat hamarosan bemutatják ünnepélyesen a nyilvánosságnak.

Fotó: vizimentok.hu

Fotó: vizimentok.hu

Váratlan és kivételes lehetőség volt

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának a megszűnő Red Bull Air Race versenysorozat egyik alvállalkozó cégének felszámolásával nyílt lehetősége két speciális, használt mentőhajó megvásárlására. Az egyforma, 7 méter hosszú, 200 lőerős motorral felszerelt járművek tökéletesen illeszkednek a vízi sürgősségi betegellátó- és vízimentő rendszerbe. A hajók bármilyen időjárási körülmény között bevethetők, könnyen manőverezhetők, a fedélzetek pedig tágasak, így egyszerre akár 6-8 személy kimentésére is alkalmasak.

A flotta bővítése nem volt tervbe véve, a két speciális hajó megvásárlása különleges lehetőség számukra.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Kht. és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület szerződéskötéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Zánka motoros fedélzetén. A támogatási szerződés aláírása után a VMSZ mentési bemutatót tartott, ahol egy felborult vitorlás személyzetének kimentését mutatták be.

Képünk illusztráció. Fotó: MTI/Nagy Lajos

„Erőt és hitet ad a további munkánkhoz, hogy felhívásunkra alig 48 óra alatt ilyen sokan siettek a segítségünkre adományukkal. A szezon java még csak most kezdődik (…), és bár az elvárásoknak eddig is meg tudtunk felelni, a flotta bővítése nagy lehetőség a számunkra. Egyesületünk idén lesz 20 éves, a két hajó számunkra ezért olyan születésnapi ajándék, ami nagyon komoly elismerése a munkánknak. A munkatársaim nevében is szeretném megköszönni mindenki támogatását” – mondta Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Fotó: vizimentok.hu

Fotó: vizimentok.hu

Háromezer embert mentettek meg eddig

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata egyesületként alakult meg Zánkán, 1999 őszén. A közhasznú szervezet célja hatékonyan segíteni a vízibalesetek felszámolásában és megelőzésében nemcsak a Balaton környékén, hanem az egész ország területén. Megalakulásuktól mintegy 3 ezer embert mentettek ki a vízből, a Balaton partján több mint 50 strandon, országszerte pedig több mint 80 helyszínen állnak szolgálatban vízimentőik.