Közélet

Hat női kormányos is indult a Kékszalagon

Hajók százai lepték el a Balatont; a hajósok több mint 150 kilométeres útnak indultak neki csütörtök reggel. Nézd meg képeken is az idei versenyt!

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára, Holczhauser András tájékoztatása szerint az 561 hajó harminc hajóosztályban versenyez a tókerülő versenyen. Az induló hajók közül tizenegy legénysége csak külföldiekből áll – de ami talán érdekesebb, hogy hat női kormányos is nevezett, illetve egy, csak nőkből álló csapat is elindult az idei Kékszalagon.

A hajósokra több mint 150 kilométeres út vár: a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével, majd pedig Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre. A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A balatonfüredi, csütörtök reggeli rajttól számítva 48 óra áll a hajósok rendelkezésére ahhoz, hogy teljesítsék a távot.

A képgaléria megtekintéséhez kattints a fotóra!

A verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7 óra, 13 perc 57 másodperc alatt ért célba – idézte fel az MTI.