Életmód

Hali-tali tábor, ahol mindenki gátlástalan lesz

Balatonalmádiban nyaralnak azok a hallásérültek, akik hallókészülékkel vagy implantátummal élnek és hallók közé járnak iskolába, vagy dolgozni. A cél a közösségteremtés, mert nagy szükségük van rá.

A Hali-tali tábor szervezője a „A Hallás Társasága” Alapítvány és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. Immár második alkalommal rendezték meg a tábort, idén július 15 és 21 között nyaralnak együtt a hallássérült fiatalok. Nagy szükségük van sorstársaik társaságára, ugyanis a hétköznapi életben számos kihívással kell megküzdeniük a hallók közt és ezeket csak egymással tudják megbeszélni. Sokszor érzik úgy, hogy kimaradnak beszélgetésekből, lemaradnak információkról, mert nekik figyelmesebben kell elmagyarázni, mert sokszor szájról (is) olvasnak.

Fotó: „A Hallás Társasága” Alapítvány

Fotó: „A Hallás Társasága” Alapítvány

-Már az első tábor közepén nyilvánvalóvá vált, hogy olyan erős igényekre nyújt azonnali megoldást a hallássérült fiatalok számára, mint a sorsközösséghez tartozás, a teljesen elfogadó és megértő barátokra találás lehetősége, valamint hozzáférés olyan ismeretekhez, amelyek lelkileg, önbizalmilag és életviteli szempontból is hozzásegítik a táborozókat a teljesebb élethez – mondta a tábor céljáról Tóth Attila az alapítvány kurátora. Hozzátette, hogy: – A tavalyi táborosaink év közben is összejárnak, barátságok  köttettek, és szerelmek is szövődtek. Mi is segítjük a rendszeres találkozót, havonta szabadegyetemi előadásokat biztosítunk számukra, ahol olyan témákat dolgozunk fel, mint a tudatos hallókészülék választás, az őket megillető jogok az oktatás vagy a munkaerőpiac területén, vagy sikeres hallássérült életutak bemutatása.

Az alapítvány kurátora egyébként nagy hangsúlyt fektet emellett a hallás megóvására, így „A Hallás Társasága” Alapítvány önkénteseivel kint van szinte minden nagy fesztiválon (VOLT, Sziget, Strand), ahol azt mutatják meg a fesztiválozóknak, hogy hogyan védhetik meg a hallásukat a koncertek alatt, vagy a zajos mindennapokban.

Fotó: „A Hallás Társasága” Alapítvány

Fotó: „A Hallás Társasága” Alapítvány

Az idei táborban szeretnének túllépni a klasszikus hallássérült témákon, és más hasznos tudást átadni a fiataloknak, ami segítheti őket abban, hogy előnyökre tegyenek szert például munkaerőpiacon. Ezért lesz téma az egyéni vállalkozás, mint lehetséges életút. – Olyan hallássérült vállalkozókat hívtunk meg előadni, akik beavatják a fiatalokat ennek a részleteibe, és mesélnek arról, ők hogyan kezdtek vállalkozni. Lesz köztük grafikus, divattervező és cégvezető is. Idővel pedig az énmárkaépítés témakörében is hívunk előadókat – tájékoztatott Puha Andrea, a tábor egyik szervezője, a Hallás Társasága Alapítvány munkatársa, aki maga is hallássérült.

Fotó: „A Hallás Társasága” Alapítvány

Fotó: „A Hallás Társasága” Alapítvány

A csapatépítő programok mellett lesznek olyan események, mint a karaoke est, vagy szájról olvasó verseny, de marad idő szabadon választott programokra is.

A tábor szervezői abban egyet értenek, hogy ebben a pár napban “egymás közt” sokkal lazábbak lesznek a fiatalok, feloldódnak gátlásaik. A lányok ugyanis fel merik kötni a hajukat, így szabadon láthatók a hallókészülékek vagy az implantátumok.