Csillagok

Lehoczky Zsuzsát ma is a színház élteti

A 20. századi operettjátszás nagy korszakának meghatározó személyisége, Lehoczky Zsuzsa, ma 83 éves.

A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész 1936. július 18-án született Szegeden. Édesapja ezredesként szolgált a hadseregben, de 1942-ben meghalt. A kis Zsuzsiról hamar kiderült, hogy imádja a színházat, és a színpad is őt. Tizenegy évesen már a Szegedi Nemzeti Színház színpadán játszott a Lehotay Árpád rendezte Szentivánéji álomban. A német különórák helyett a szomszédos zeneiskolába járt titokban, ahol szolfézst és éneket tanult. 1949-től táncosként a szegedi színház társulatának hivatalosan tagja lett. Már szubrettként szerződött Kaposvárra, de onnan egy év után visszatért Szegedre, ahol pillanatok alatt igazi sztár lett. Akkor még a szó jó értelmében. 1962-ben a Budapesti Operettszínház is felismerte a tehetségét, azóta ennek a színháznak a tagja.

Haumann Péterrel a Víg özvegy bemutatóján 2007-ben Fotó: MTI/Kollányi Péter

Haumann Péterrel a Víg özvegy bemutatóján 2007-ben Fotó: MTI/Kollányi Péter

Aki, csak egyszer is látta színpadon az nem felejti sem a hangját, sem az egyéniségét, amiből árad a humor. Talán ez Lehoczky Zsuzsa legnagyobb titka. Musicalekben és operettekben is egyaránt játszik. Emlékezetes alakítást nyújtott többek között A mosoly országa, a Csárdáskirálynő, a Maya, a Leányvásár, a Bál a Savoyban, a Mágnás Miska című előadásokban, de a legtöbben mégis a My Fair Lady Elizájaként emlékeznek rá.

2000-ben kollégái köszöntötték abból az alkalomból, hogy 50 éve van a színészi pályán Fotó: MTI/Sándor Katalin

2000-ben kollégái köszöntötték abból az alkalomból, hogy 50 éve van a színészi pályán Fotó: MTI/Sándor Katalin

Legutóbb, éppen három éve, a 80. születésnapja alkalmából azt nyilatkozta a munkáról és az életről: „Nem tudom, mi életet. Megint csak nagy szavak jutnak eszembe: a hivatásszeretet, vagy hogy engem erre jelölt ki a jóisten. Nem tudom. De azt tudom: játszani szeretnék, ameddig bírok.”