Kultúra

Szédülj bele a művészfilmekbe

Egy teljes héten át, július 24-31. között naponta három – szombaton és vasárnap négy – népszerű artfilmet nézhet meg kedvezményes áron a közönség a VI. Vertigo Filmhéten, a Puskin moziban.

A VI. Vertigo Filmhéten ezúttal is mindenki találhat számára szerethető alkotást: angol és lengyel kosztümös történelmi filmek, dán thriller, francia romantikus vígjáték és francia családi film, magyar animációs mesefilm, német háborús dráma, amerikai Oscar-díjas film és számos fesztiválkedvenc is szerepel az idei programban. Nyitófilmként július 24-én, szerda este 19:00-kor a Kettős életek című, francia párkapcsolati vígjáték tekinthető meg, az országos premier előtt. A Kettős életek az Oscar-díjas Juliette Binoche és a magyar felmenőkkel rendelkező Olivier Assayas főszereplésével készült, és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje.

Fotó: iStock.com/nampix

Fotó: iStock.com/nampix

A Filmhéten nem csak a külföldi alkotások képviseltetik magukat, hanem a magyar filmek is szerepet kapnak. A július 27-e lesz magyar napnak kikiáltva. Ekkor 14.30 órai kezdettel a Lengemesék 2 – Tél a Nádtengeren című animációs filmmel kezdenek, délután előbb a cannes-i díjazott, többszörös Magyar Filmdíjas Egy nap, majd a kultrendező Pálfi György legújabb filmje, Az Úr hangja kerül sorra. A napot a Szász Attila – Köbli Norbert alkotópáros új filmje, az Apró mesék zárja, Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével.

A Budapest Film Zrt.-vel közösen megrendezett Vertigo Filmhétnek kiemelt küldetése, hogy az európai és szerzői filmnek csináljon reklámot és meghozza a közönség kedvét a kontinens sokszínű és változatos filmkészítéséhez. De emellett azt is szeretnék elérni, hogy a nyári hőségben kedvet csináljanak az artmoziba járáshoz és igényes artfilmek nézéséhez, valamint ösztönözze a közösségi filmfogyasztásra.

Vertigo-filmhét-710x1005

A filmhét programjában összesen 24 alkotás szerepel, melyek közül öt az országos premier előtt látható majd. A Puskin mozihoz idén három vidéki helyszín is csatlakozik: a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínházban, a szegedi Belvárosi moziban és a szolnoki TISZApART Moziban is lesz Vertigo Filmhét egyéni programmal. A filmhétre a belépőjegyek egységesen 1200 forintos, kedvezményes áron lesznek kaphatók, a Kettős életekre a jegyár 1600 forint. A jegyelővétel július 11-én kezdődik a Puskin mozi pénztárában.