Szerelem

Rejtett veszélyek az orális szexben

Az orális szex a mindennapi aktusok része, ám sokan nem tudják, hogy nagymértékben fokozza a daganatos betegségek kockázatát: elsősorban a torok-, illetve szájüregi rákos betegségek előfordulását.

Az elején szögezzük le, hogy senkinek nem kell lemondania az orális szexről, hiszen sokan kifejezetten kedvelik, ám a veszélyekre, és a megelőzésre oda kell figyelni. Ugyanis nem maga az aktus áll a betegség hátterében, hanem a HPV, vagyis a humán papillomavírus.

fotó: iStock.com/JetCatStudio

fotó: iStock.com/JetCatStudio

A HPV a garatot és a mandulát támadja meg, de a szakemberek szerint a HPV-vel összefüggő daganatokat könnyebb kezelni, mint azokat, melyek fő okozója a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Kevesen tudják, hogy bizony az orális szex során is elkaphatjuk a nemi betegségeket, mint például a HPV-t. Gyakori félreértés, hogy az orális szex biztonságosabb, mint a hagyományos közösülés. Abból a szempontból ez igaz, hogy itt nincs kockázata a terhességnek, de mástól nem véd. A betegségek kialakulásának kockázata orálisan alacsonyabb, mint a hagyományos együttlétnél, de több tényező is befolyásolja: a szexuális partnerek száma, hogy milyen gyakran váltogatja azokat, és a biológiai nem is szerepet játszik. A betegségek terjedése védőoltással és óvszer használattal megelőzhető.