Csillagok

"A színház sokkal magasabb rendű művészet, mint a film, és mindig az is marad"

Bár sosem végezte el a Színművészeti Főiskolát a hazai színházkultúra halhatatlanjainak sorát erősíti.

Nagyon fiatalon sztár lett Tolnay Klári a Meseautó című klasszikus filmben nyújtott alakításával, kevéssé ismert róla, hogy színészi pályája elején gyakran elutasításokat kapott palóc tájszólása miatt. Az említett film indította el karrierjét, bár eleinte kizárólag naiva szerepeket kapott színpadon, később már valamennyi műfajban bizonyította sokoldalú tehetségét. Nevével számos színmű, film, illetve sorozat és szinkronszerep forrt össze. Ünnepelt és sikeres sztárja volt az országnak, több virágzást is megélt pályája során, ám magánéletben nem volt ilyen szerencsés, ő maga így vallott erről:

“Teljes színészi képességem csak akkor bontakozott ki igazán, amikor magamra maradtam. Amikor rádöbbentem: nekem sem a férj-feleség kapcsolat, sem az édesanya-gyermek viszony egyszerűen nem jár, még nagyobb energiával szolgáltam a színpadot.”

A magyar színházkultúrában végzett szerepe meghatározó, kitörölhetetlen és nélkülözhetetlen. Kollégái és a közönség is szívébe zárta, emlékezetéről máig többszörösen is gondoskodnak. A Madách Színházban szalont neveztek el róla, emlékérmet bocsájtottak ki a nevével, illetve 2014-ben emlékévvel tisztelegtek nagysága előtt, valamint szülőfalujában Mohorán egy kulturális központot alakítottak ki egy palócházból, ahol minden évben átadják egy arra érdemes színésznek a Tolnay Klári-díjat.

105 éve született az elmúlt századunk egyik legnagyobb művésze.