Életmód

10 kibervédelmi jótanács nyaraláshoz

Nyaralási szezonban érdemes különös figyelmet fordítani számítógépes eszközeink és alkalmazásaink védelmére és biztonságtudatos magatartásra. Utazás előtt és közben feltétlenül gondoskodj az alábbiakról:

1. „Find my Phone”. Kapcsoljuk be a „Telefon keresése” funkciót, hogy annak eltűnése esetén megtaláljuk, illetve illetéktelen kézbe kerülése esetén távolról törölhessük róla az adatokat. Védjük jelszóval eszközeinket és alkalmazzunk titkosítást – szól a Nemzeti Kibervédelmi Intézet első tanácsa.

2. Biztonságos internetezés. Kerüljük a nyilvános Wi-Fi hálózatok használatát, helyette alkalmazzuk a szolgáltatónk által nyújtott mobilinternetet. Amennyiben mégis a nyilvános Wi-Fi hálózat mellett döntünk, ne jelentkezzünk be egy online fiókba sem. Fontoljuk meg egy VPN szolgáltatás használatát.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

3. Szükségtelen funkciók kikapcsolása. Amennyiben nem használjuk, kapcsoljuk le a Wi-Fi, valamint a Bluetooth kapcsolatokat és minden egyéb szolgáltatás tiltsunk le eszözeinken, amelyet a nyaralás időszakában nem alkalmazunk.

4. ,,Up-to-date”. Győződjünk meg arról, hogy eszközeink és alkalmazásaink naprakészek, vagyis rendelkeznek a legfrissebb biztonsági javításokkal.

5. Ne posztolj a nyaralás alatt. Ne tegyünk közzé információkat tartós távollétünkről és ne osszuk meg tartózkodási helyünket, mert ezzel mások (pl.: betörők) visszaélhetnek.

Fotó: iStock.com/ twinsterphoto

Fotó: iStock.com/ twinsterphoto

6. Munka vagy pihenés? Döntsd el. Ne továbbítsuk munkahelyi e-mail üzeneteinket magán postafiókunkba. Az e-mail szolgáltatók gyakran nem képesek vállalati szintű védelmet nyújtani elektronikus leveleinknek.

7. Óvatosan az USB-vel. Kizárólag megbízható forrásból származó külső adathordozót (például: USB) csatlakoztassunk informatikai eszközeinkhez. Munkahelyi pendrive-jainkat soha ne használjuk idegen rendszeren!

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

8. Alkalmazzunk többtényezős hitelesítést az eszközökhöz és az alkalmazásokhoz való hozzáférés során. Amennyiben mindez nem lehetséges, használjunk különböző, megfelelően hosszú, alfanumerikus és speciális karakterekből álló jelszavakat.

9. Ne a legértékesebb eszközeinket vigyük magunkkal az utazásra! Nyaralásra ne az összes adatunkat tartalmazó, legértékesebb laptopot vigyük, hanem olyat, ami csak a legszükségesebb programokat, illetve adatokat (pl. szobafoglalás visszaigazolás, névjegyzék) tartalmazza.

10. Készítsünk biztonsági mentést. Indulás előtt érdemes biztonsági mentést készíteni eszközeinkről,  figyeljünka arra, hogy a másolatok egy megbízható, jól védett helyen kerüljenek tárolásra.