Gyereknevelés

Új természetvédelmi területeken kirándulhattok

Fővárosi Közgyűlés nemrégiben két új területet is védetté nyilvánított, így a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete közel 25 hektárral növekedett.

Sokaknak nem a kirándulóhelyek, a zöld területek és még kevésbé a tavak és folyók által szegélyezett rétek, mezők jutnak eszébe Budapestről. Azonban számos klasszikus, erdei környezet tartozik fővárosunkhoz, melyek arra várnak, hogy felfedezzétek őket családoddal. Ráadásul a közelmúltban a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából, mely kiemelten kezeli a területén lévő még megmaradt zöld „oázisokat” és azok védelmét 2 új területet is védetté nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés közreműködésével, ezzel pedig a budapesti helyi jelentőségű természetvédelmi területek összterülete közel 25 hektárral növekedett.

A kép illusztráció. Fotó: www.shutterstock.com

A kép illusztráció. Fotó: www.shutterstock.com

Az egyik terület a Rákos-patak mentén található kis tó a X. kerületben, melynek különlegessége, hogy Budapesten csak itt található a fokozottan védett halfajból, a lápi pócból. Az apró állóvíz ezért érthetően fontos élőhely, amit Felsőrákosi-tó természetvédelmi terület néven nyilvánították védetté.

Az M3-as autópálya be és kivezető szakasza mellett a XV. kerületben egy ugyanilyen fontos terület található, ahol szintén egy tó és ahhoz tartozó értékek védelme érdekében – Szilas-tó természetvédelmi területre keresztelték a helyet. Igazai specifikuma a helynek nagy genetikai tisztaságú széles kárász állomány. Hamarosan természetismereti tanösvények alakítanak majd ki a frissen természetvédelmivé vált területeken, melyek a szabályok betartásával szabadon látogathatók lesznek majd családod számára is, ahol az előbbiekben felsorolt természeti értékeket megtekinthetitek.

A kép illusztráció. Fotó: www.shutterstock.com

A kép illusztráció. Fotó: www.shutterstock.com