Közélet

Elbúcsúztak a Hableány magyar legénységétől

Hagyományos hajós tiszteletadáson búcsúztatták el a május végén a Dunán elsüllyedt Hableány sétahajó kapitányát és matrózát pénteken a folyó budapesti szakaszán.

Az elmúlt évtizedek legmegrendítőbb tragédiája történt fővárosunkban május 29-én, melyben két honfitársunk, a hajó matróza és kapitánya is életét vesztette. A pénteki búcsúztatáson Pethő János matróz hamvait egy papírurnában a Dunába eresztették. Ezt követte a katonai tiszteletadás keretében leadott három díszlövés, majd a korábban felderítő katonaként szolgáló matróz emlékére elhangzott az „Il Silencio”.  A kapitány, Lombos László földi maradványait máshol helyezik örök nyugalomra.

A búcsúztatáson koszorút helyeztek a folyó vizére a 21 koreai áldozat emlékére, illetve egy 15 hajóból álló emlékflotta alakzatba rendeződve hajózott a Margit híd és az Árpád híd között. A látvány megrendítő volt.

hajóbúcsúztatás4

hajóbúcsúztatás5

A Halászbástya hajón Lombos Lászlót egyházi, Pethő Jánost polgári szertartást keretében búcsúztatták. Az eseményt sokan kísérték figyelemmel a pesti rakpartról, a Hableányt üzemeltető cég kérésének megfelelően virágszirmokat szórtak a vízbe.

hajóbúcsúztatás1