Életmód

Nyaraláskor könnyen túlköltekezünk

Idén a magyarok több mint 60 százaléka megy nyaralni, ami néhány százalékos növekedés tavalyhoz képest, egy felmérés szerint nem ritka, hogy kifutunk a tervezett vakációs keretből.

Többen nyaralunk az idén, mint tavaly, egy felmérés szerint a növekedés leginkább a nők, a 30-39 évesek, a falun élők és a 170 ezer forint alatti háztartási jövedelműek körében látható. Aki nem megy nyaralni, az elsősorban anyagi okok miatt marad itthon.

Még mindig a belföldi úti célok a legnépszerűbbek, a külföldi nyaralásnál pedig az idén először nem európai tengerpart, hanem valamilyen más európai helyszín vezet a legnépszerűbb úti célok között. A Budapest Bank idézett felméréséből kiderül az is, hogy az idei nyaralásra a tavalyinál kicsit többet, átlagosan 169 ezer forintot szánnak a megkérdezettek, amelynek a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is fő forrása az előre félretett pénz és az aktuális havi bevétel.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

A válaszadók több mint felével már előfordult, hogy túlköltekezett az utazása alatt, általában az étkezéssel és programokkal kapcsolatos kiadások miatt lépték túl a büdzsét. Ez nem is meglepő, hiszen éppen a belépők és az étel-ital az, amiken a legkevésbé spórolnának a megkérdezettek, ehelyett inkább alacsonyabb kategóriájú szállást, olcsóbb utazási módot vagy rövidebb nyaralást választanának.

Míg a bankkártyás fizetések száma azonos a tavalyival, a mobilfizetések aránya emelkedett. Amennyiben bankkártyával kapcsolatos intézni való merülne fel az üdülés során, a megkérdezettek közel fele a netbankot választaná, míg negyedük a bank mobil applikációját használná. Az appokat elsősorban az egyenleg ellenőrzésére, illetve belföldi utaláshoz veszik igénybe a válaszadók.

Fotó: iStock.com/ CentralITAlliance

Fotó: iStock.com/ CentralITAlliance

A Budapest Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy biztonsági okokból ne vigyenek magukkal több fizikai kártyát, tegyék inkább ezt digitális formában, a banki mobilfizetési applikáció keretében. Az applikációkban több kártya is digitalizálható, bármikor kiválasztható, hogy éppen melyik kártyánkat szeretnénk mobilfizetésre használni, ráadásul a kártya limitek is azonnal kényelmesen állíthatóak.

A magyarok többségének van valamilyen álom úti célja, a legtöbbek által áhított célpont Amerika, ami a fiatalok közül különösen sokakat vonz, amely után a sorban Egyiptom és Párizs következnek. A vágyott utazás a legtöbb esetben egyelőre csak egy távoli álom: mindössze a válaszadók ötöde gyűjt rá már most.