Közélet

A kutyahúsevés ellen tüntetett Kim Basinger Dél-Koreában

Még Kim Basinger amerikai filmcsillag is részt vett pénteken a dél-koreai parlament előtt tartott, a kutyahúsevés elleni tüntetésen. A sztár mintegy száz állatvédővel együtt tiltakozott.

Azért szervezték péntekre a tüntetést, mert a hagyományos koreai naptár szerint ez egyike a három legmelegebb napnak – márpedig sokan azért fogyasztanak ilyenkor kutyahúst és csirkéből főzött levest, mert úgy tartják, hogy az segít a meleg elviselésében. A másik két kánikulai nap július 22-re és augusztus 11-re esik.

Kim Basinger amerikai színésznő kutyatulajdonosokkal a kutyahús evése ellen tiltakozó tüntetésen a parlament szöuli épülete előtt 2019. július 12-én. A feliratok jelentése: nem vagyunk táplálék, illetve: kérünk, ne egyetek meg minket. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

„Ez egy hagyomány, de szemben áll az állatok jogaival” – idézi az MTI Kim Basingert, aki hangsúlyozta: „nem könnyekre, hanem cselekvésre van szükség” annak érdekében, hogy véget vessenek ennek a kegyetlen szokásnak.

A CARE állatvédő szervezet tüntetői számos olyan kutyát is magukkal vittek, amelyeket étkezési célra tenyésztettek, de kimenekítették őket a tenyésztőtelepekről.

Állatvédő szervezetek tagjai levágott kutyák makettjeivel a parlament szöuli épülete előtt 2019. július 12-én. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Az állatvédők évek óta próbálják elfogadtatni a kutyahúsevést tiltó törvényt. A kutyahúsevés egyébként egyre ritkább, a fiatalok körében már nem túl népszerű Dél-Koreában. Egy felmérés szerint tavaly a lakosság 80 százaléka nem evett kutyahúst.

A koreai kutyahússzövetség tagjai az állatvédők tüntetésének közelében egyidejűleg ellentüntetést tartottak, de nem történt atrocitás a két csoport között.

A Koreai Kutyahús-szövetség egyik tagja az ember legjobb barátjának húsát eszi a kutyahús fogyasztását támogató tüntetésen a parlament szöuli épülete előtt 2019. július 12-én. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun