Életmód

Így hosszabbítsd meg a zöldségek, gyümölcsök életét

Sok apró trükk van arra, hogy ételeinket a lehető legtovább eltartsuk a hűtőben, kamrában vagy szimplán a konyhapulton. Ha megfelelő módon tároljuk esélyes, hogy csökkentsük az élelmiszer-hulladékot.

Az élelmiszer-hulladék csökkentése a helyes tárolással kezdődik. Ugyanis, ha hosszabban eltarthatók, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy felhasználás előtt megromlik. Hazánkban közel 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik egy évben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint. Harmada a háztartásokban jön létre, amely azt jelenti, hogy minden magyar 68 kg élelmiszer-hulladékot termek évente. Feleslegesen, mert mindez megelőzhető. Környezetvédelmi szempontból is aggályos a sok élelmiszer-hulladék, de pénztárcánk is vastagabb marad, ha nem a szemetesnek vásárolunk.

Nem minden zöldséget és gyümölcsöt tanácsos hűtőben tárolni. Fotó: shutterstock/Stokkete

Nem minden zöldséget és gyümölcsöt tanácsos hűtőben tárolni. Fotó: shutterstock/Stokkete

Fontos tudni, hogy vannak úgynevezett utóérő gyümölcsök, mint a körte, a sárgabarack, a mangó, a szilva és az avokádó – figyelmeztet a NÉBIH. Ezek akkor is tovább érnek, amikor a gyümölcskosárban az asztalon vannak. Érdemes vásárláskor figyelembe venni ezt is.

Ha pedig már megvásároltuk például a paradicsomot, akkor azt papírzacskóban érdemes tárolni. Ráadásul tilos a hűtőbe tenni, mert   elveszti az ízét. Három napi hűtés után, akár el is dobhatjuk annyira nem lesz paradicsom íze.

Ha vágott zöldfűszereket veszünk, például bazsalikomot, petrezselymet vagy zellert, akkor azonnal vízbe kell tenni, mint a virágcsokrot. A menta és a bazsalikom hosszabb idő után még gyökeret is ereszt, amelyet el lehet ültetni.

A krumplit és a hagymát nem szabad együtt tárolni, bár ugyanazon körülményekre van szükségük. Hűvös, száraz, sötét helyen érdemes tárolni őket, de külön, különben hamar kicsíráznak. A krumplit is tilos hűtőben tárolni, mert a benne lévő keményítők cukorrá alakulnak és más lesz az íze.

Számos gyümölcs utóérő, vagyis akkor is tovább érik, amikor már leszedték őket. Fotó: shutterstock / kazoka

Számos gyümölcs utóérő, vagyis akkor is tovább érik, amikor már leszedték őket. Fotó: shutterstock / kazoka

A dinnyének sem tesz jót, ha a hűtőben tölti napjait. Ugyanis elveszti antioxidáns tartalmának java részét. Ha hideg dinnyére vágyunk, vágjuk le néhány szeletet és tegyük pár percre a hűtőbe.

A fokhagyma és a hagyma tárolása nejlonharisnyában a legideálisabb. Csak fel kell akasztani a kamrába és sokáig eláll. Ha pedig több fokhagymát pucoltunk, mint amennyit felhasználtunk, akkor csak dobjuk bele egy üvegnyi olíva olajba. Sokáig használható lesz még.

A gyümölcsös kosárba tegyünk boros dugókat, ezek magukba szívják a nedvességet és szagukkal elriasztják a muslincákat.

A banánt tilos együtt tárolni más gyümölcsökkel, mert gyorsan megrohasztja őket. Ezt bizony nejlonzacskóban érdemes tárolni, de nem a hűtőben, mert ott hamar megbarnul a hidegtől. A banán végén lévő szárat érdemes alufóliával becsomagolni, mert az is meghosszabbítja az életét.

A gombák ellensége a nejlon zacskó. Papírzacskóban vagy újságpapírban szabad tárolni őket.

A zöld levelű zöldségek közé papírtörlőt érdemes bedugni, hogy a keletkező nedvességet magába szívja és így csökkentse a gyors romlást.