Életmód

Az Alföldnek is vannak kincsei

Ha belföldi nyaralás, akkor első a Balaton, vagy Hajdúszoboszló, esetleg Eger. A fürdővárosokat hosszasan lehetne sorolni, de mikor jut eszünkbe a Kiskunság? Legyünk őszinték, nagyon a végén, ha egyáltalán gondolunk rá. Pedig a Duna-Tisza köze nem csak természeti, hanem történelmi kincsünk is.

A Kiskunságban rejlő lehetőségek nem csak a turistáknak, de az ott élőknek is évtizedekig rejtve maradtak. Az elmúlt években azonban a térség óriási fejlődésen ment keresztül, és már nem csak pár órát érdemes ezen a vidéken eltölteni, hanem akár napokig is van miért maradni. A térség rengeteg meglepetéssel és számos kulturális látnivalóval várja a turistákat.

Fotó: ridikul.hu

Fotó: ridikul.hu

A legnagyobb fejlődésen Szank települése ment át. A 2300 fős dél-alföldi zsákfalucska egyedül a meggyéről volt híres, de még azzal sem nagyon tudtak mit kezdeni, bár fesztivált már évek óta tartanak mézzel kiegészítve. Az idei év nyarára viszont elkészült a Kiskun Emlékhely, amely harminchárom kiskun település közös múltját foglalja össze. Az emlékhely modern eszközökkel mutatja be a kiskun identitást: az Árpád-kori sírokat és templomokat, a jurták és a nomád életmód titkait.

Fotó: ridikul.hu

Fotó: ridikul.hu

Patkós Zsolt, Szank polgármestere elmondta, hogy folyamatos régészeti feltárás is zajlik majd az emlékhely területe mellett, ahová táborokat szeretnének szervezni a gyerekek számára, hiszen a kulcsszó a jövőn van.

Emellett a településen egy 1956-os eseményeket felidéző kiállítás is megtekinthető, de a mai trendre is gondoltak, amikor Szank határában a város betűit formáló embernagyságú szelfipontot létrehozták.

Fotó: ridikul.hu

Fotó: ridikul.hu

Szank szomszédságában Kiskunmajsa található. A 10 ezer fős kisváros legnagyobb értéke a termálfürdő, ahol a család minden tagja felüdülhet. Mesés zöld környezetben kül- és beltéri gyógy-, csúszdás-, hullám- és élménymedencékben lehet fürdőzni, sőt egy mesterséges tó is azt a célt szolgálja, hogy minél élvezetesebb legyen az itt tartózkodás.

Fotó: ridikul.hu

Fotó: ridikul.hu

A fürdőtől kb. 2 kilométerre egy szamárfarm is érdekességet nyújt kicsiknek és nagyoknak. Az állományt különböző fajtájú és színű állatok alkotják: a szürke színű, magyar parlagi szamáron kívül találunk benne fekete, „olasz típusú” szamarat és igazi különlegességként hófehér, kék szemű úgynevezett magyar barokk szamarat is.

Fotó: ridikul.hu

És, aki egy ilyen nyaralásból hazatér a szanki konyakmeggyből vásároljon be bőven.

Fotó: ridikul.hu

Fotó: ridikul.hu