Közélet

Összefogott a kiskorúak zaklatása ellen a Legfőbb Ügyészség és a gyermekmentők

Egyre korábban engedik a szülők a gyerekeket internetközelbe, ma már sok első osztályos rendszeresen ül számítógép, tablet előtt. Az sem ritka, hogy saját okostelefonjukon szörfölnek a világhálón – és ami talán rosszabb, a közösségi csatornákon. Azonban nem hogy 7, de általában 10-12 évesen sincsenek tisztában az internet veszélyeivel. A Legfőbb Ügyészség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat összefogásával most talán hatékonyabb lesz a gyerekek ellen irányuló internetes bűncselekmények száma, és a hatékonyabb lesz a nyomozás is.

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán a Legfőbb Ügyészség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete. Céljuk az, hogy a gyermekek és a jövő nemzedék számára biztonságossá váljék a kibertér, illetve hogy hatékony lehessen az ott megjelenő fenyegetések elleni fellépés. A minden bizonnyal hiánypótló megállapodásban hangsúlyt fektetnek a gyermekek zaklatása és kizsákmányolása elleni küzdelemre, illetve a gyermekek egészséges fejlődését lehetővé tevő környezet fenntartására – közölte az ügyészség.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Fontos része az új együttműködésnek, hogy a gyermekmentő szolgálat által működtetett hotline vonalra érkező, különösen a kiskorúak nagyobb csoportja ellen elkövetett bűncselekményekről, zaklató cselekményekről az egyesület – a szükséges feljelentés megtétele mellett – közvetlenül a Legfőbb Ügyészséget is tájékoztatja, ezzel talán felgyorsíthatók bizonyos műveletek.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete korábban filmet is készített a témában, „Sose add meg idegeneknek az adataidat” címmel:

 

A Legfőbb Ügyészség és az egyesület szorosabb kapcsolattartásban egyezett meg, ezentúl közös előadásokat és konferenciákat szerveznek, illetve évente kétszer értékelik a közös tevékenységüket is.