Kultúra

Frida Kahlo édesapja fotói a Műcsarnokban

Guillermo Kahlo különleges építészeti fotográfiáit lehet megnézni a Műcsarnokban szeptember 22-éig. Ha a mexikói művész neve félig ismerősen cseng, nem véletlen, ő Frida Kahlo édesapja.

Frida Kahlo festészetét még azok is imádják, akik annyira nem is jártasak a művészetekben. Az 1907-ben született festőnő, a XX. századi Mexikó egyik legemblematikusabb alakja. Ráadásul nem csak a festményeit élvezhetjük, hanem kalandos életét, és különös szerelmeit is. A Műcsarnok most egy olyan kiállítást valósított meg Frida országa címmel, ahol az is kiderül, hogy mi volt oly nagy hatással a festőnőre a hazájában.

Fotó: Wikipedia/Antoinette Frissell

Fotó: Wikipedia/Antoinette Frissell

A fotográfus Guillermo Kahlo a világ talán legtöbbször fényképezett művészének, Frida Kahlonak volt az édesapja. Mexikóban fotográfus ikonnak számít, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren nagyra értékelik, itthon azonban még kevesen ismerik. A kiállítás egy kis időutazás lesz Mexikóba, hiszen az 1900-as évek első három évtizedében készült izgalmas pillanatképek, az ország gazdag, többféle kultúrából táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségéről szól. De az elmúlt századelőn felívelő monumentális mexikói építkezések is megelevenednek a képeken.

Frida édesapja, még Carl Wilhelm Kahlo néven látta meg a napvilágot Németországban. 1890-ben kelt át az Újvilágba, és új életét Mexikóban már Guillermo Kahlo néven kezdte meg. Családot alapított, feleségét azonban harmadik gyermekük születésekor elveszítette. A fotográfia bűvkörébe második felesége családja révén került: apósa, Antonio Calderón fényképész szalont vezetett. Kahlo a mexikóvárosi Casa Boker vasáruház építéséről készült felvételeivel aratta első átütő sikerét.

Fotó: Műcsarnok

Fotó: Műcsarnok

De a városképek mellett Guillermo kamerája rögzítette a legérzékenyebben Frida arcait is. Számtalan fotó megszületésének részese volt Frida is, akinek művészetére formáló hatással volt édesapja fényképészműhelyének titokzatos világa, labor-kamrájának rejtélyes atmoszférája. A Frida országa nem pusztán Mexikó, hanem a sokrétű apai örökség is. A tárlat szeptember 22-ig megtekinthető.