Életmód

8 érdekes tény a külföldre látogató magyar turistákról

Melyik ország a magyar nők és a fiatalok kedvenc úti célja? Repülünk, vagy inkább még mindig négy keréken indulunk külföldre pihenni? Kik indulnak felfedezni a világot egymaguk, és kik viszik magukkal a családot? A nyaralási szezon apropóján vizsgálták a magyarok külföldi utazási szokásait.

Mint kiderült, Görögország a nők és a fiatalok körében népszerűbb. Idén a külföldi nyaralást tervező hölgyek 10 százaléka Görögországba készül, ezzel kétszer annyi nő utazik majd a dél-európai országba, mint férfi. Idén kétszer annyian célozzák meg Görögországot a 18-35-ös korosztály tagjai közül, mint a középkorú korcsoportból – derül ki a Groupama Biztosító felmérésből.

Arra is fény derül, hogy a magyar, ha külföldre utazik nyaralni, alapvetően az autót preferálja. A busszal vagy vonattal utazók aránya csupán 21 százalék, ugyanakkor a lakosság harmada repülőjegyet vált ilyenkor, de meglepő módon nem a fiatalabb, 18-35-ös korosztály repked a legtöbbet: a járatokat inkább a középkorú, 36-50-es korosztály tagjai töltik meg.

A fiatalabbak szívesebben társasutaznak

A szólóban utazók inkább középkorúak. Manapság cikkek, blogok foglalkoznak az egyedüli utazgatás önismereti céljával vagy más praktikus előnyeivel, és ez az utazási forma egyre népszerűbb is. Ez a műfaj a középkorúak között dívik: másfélszer több 36-50 éves vág bele egyedül egy külföldi felfedező kalandba, mint a fiatalabbak.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Talán azt gondolnád, hogy a szervezett, vezetett társasutazások az idősek körében a legnépszerűbbek, pedig a fiatalok körében az utazás ilyen formája valamivel gyakoribb. Ennek hátterében valószínűleg az egyetemi táborok, sítáborok felfutása áll, hiszen a fiatalok egyébként is inkább barátokkal utaznak: baráti társasággal utazók között 38 százalék a fiatalok aránya, összehasonlításképp: a középkorúaknál ez 24 százalék.

A nagyit nem visszük…

A nagycsaládos túra már ritka. Azok a családos utazások, amikor külföldre a nagyszülőket vagy más közeli rokont is magunkkal visszük, ritkák: a válaszadók mindössze 8 százaléka utazik ily módon, míg szűk családdal, gyerekkel 30, párjával az utazók 38 százaléka indul külföldre. De az idősek egyébként sem tartoznak a gyakori utazók közé: 44 százalékuk csak néhány évente utazik el néhány napra külföldre.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nők körében a biztosító felmérése szerint egyértelműen gyakoribb, hogy szűkebb vagy bővebb családjukkal, illetve párjukkal nyaralnak: a szűk családdal utazó nők aránya például 10 százalékkal magasabb, mint a férfiaké. A férfiak ugyanakkor gyakrabban kelnek útra egyedül vagy barátokkal, mint hölgy társaik.

A nők betegesek, a férfiak a poggyásszal vannak bajban

Külföldön sajnos nem várt események is érhetik az embert. Érdekes, hogy a nőket jobban elérik a betegségek vagy balesetek; és közülük többen fordulnak orvoshoz is. A külföldre utazó hölgyek 34 százaléka válaszolta, hogy megbetegedett vagy balesetet szenvedett az utóbbi években külföldön. A férfiakat ezzel szemben a poggyászkár, poggyászkésedelem sújtja kiugróan magasabb arányban: 44 százalékuk számolt be ilyen esetről.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Másfélszer annyi nő állítja, hogy utasbiztosítás nélkül soha nem indul el külföldre, mint férfi, a korosztályok közül pedig a 36-50 éves korosztály közül válaszolták ezt a legtöbben. Azok között, akik lemondanak az utasbiztosítások által napi pár száz forintért nyújtott több millió forintos biztonságról, legalább kétszer annyian vannak a férfiak, mint a nők.

A Groupama tavalyi felmérésből az derült ki, hogy a vakáció idején a férfiak inkább lazulásra vágynak, a nők az élményeket keresik. A férfiak 60 százaléka töltené passzív pihenéssel a nyaralását, míg ez az arány a nők csupán felére igaz.