Gyereknevelés

Veszekedés, vita a gyerek előtt

Súlyos érzelmi problémákat okozhattok gyermeketeknek, ha előtte keveredtek hangos vitába, szóváltásba.

Azt szokták mondani a kisgyerekekre, hogy olyanok, mint a szivacs, mert a környezetükből mindent magukba szívnak. Ezt gyakorló apukaként és pedagógusként is meg tudom erősíteni, ám a gyerekek nem csak környezetük viselkedését jegyzik fel és utánozzák le. Azt régóta tudjuk, hogy például az állatok, elsősorban a kutyák megérzik lelki állapotunkat, ám a legújabb kutatások szerint egy fél éves kisbaba is érzékeli, ha szülei között probléma van és vérnyomása megemelkedik, ráadásul a feszültség mértékével egyenesen arányosan. Azaz, ha minél nagyobb a konfliktus, annál magasabb lesz a gyermek vérnyomása, ami ugye negatív élettani hatással bír, sőt felnőttkori betegségek alapjául szolgálhat.

Illusztráció: www.shutterstock.com

Illusztráció: www.shutterstock.com

Ezért is fontos, hogy ha vitátok van a pároddal, lehetőleg ne a gyermek, a gyermekek előtt rendezzétek le, illetve próbáljátok azt kulturáltan, ám ha mégis bekövetkezik a hangoskodás és már nagyobb a gyermek, mindenképp beszéljetek vele utána. Elsőként mondjátok el neki, hogy nem miatta történt és ő nem tehet semmiről, illetve fontos, hogy lássa, már rendeztétek a nézeteltérést és szent a béke. Ilyenkor mindketten, együtt menjetek oda az utódhoz és úgy beszéljetek vele. Eszetekbe se jusson a látszat kedvéért tettetni, mert azt úgyis érezni fogja.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Viták minden családban előfordulnak, persze nem mindegy, hogy milyen módon zajlanak le, bár azt mondják az ember igazi egyénisége egy vita során kerül felszínre. Azt nem tudom, hogy ez így van-e, de igyekezz mindig kompromisszumra jutni pároddal, és együtt megoldani a felmerülő problémákat. Ne feledd, hogy a problémáitok kezelésével is példát mutattok a gyermeketeknek, gyermekeiteknek.