Életmód

Így kerüld el, hogy a hónalj dezodorod megmérgezzen

A hagyományos dezodorokban lévő anyagok fokozhatja a mellrák kialakulásának kockázatát. Van megoldás, a saját készítésű dezodor.

Nyáron különösen fontos a hónalj dezodorok megbízhatósága. Az erős hatás mellett az sem mindegy, hogy mindezt milyen anyagokkal éri el. A hagyományos dezodorok ugyanis számos olyan anyagot tartalmazhatnak, amelyek nem tesznek jót feltétlenül az egészségünknek. Mindezt bizonyítja az is, hogy egyre több alumíniumsó-mentes, bőrbarát dezodort kínálnak a drogériák, persze meglehetősen borsos áron.

A saját készítésű dezodor ápolja a bőrünket és nem tartalmaz ártalmas szereket. Fotó: shutterstock / Syda Production

A saját készítésű dezodor ápolja a bőrünket és nem tartalmaz ártalmas szereket. Fotó: shutterstock / Syda Production

Ugyanakkor létezik megoldás arra, hogy olcsóbban egészséges dezodort alkossunk otthon. Ebben garantáltan olyan összetevők lesznek, amelyek jót tesznek a bőrünknek és nem ártanak az egészségünknek. Ha ennyi nem elég ahhoz, hogy elkészítsük, akkor plusz adalék az, hogy környezetbarát is. Ugyanis felhasználhatók a régi hónaljstiftek dobozai. Azok híján lapos kis üvegekbe is tehető és onnan kenhető a hónaljba.

A házi hónalj dezodor egyik fő összetevője a bentonit agyag, amely gyógynövény boltokban kapható pár száz forintért. Óriási vízmegkötő és méregtelenítő hatása van. Bőrbetegségekre is használják és antibakteriális tulajdonsága miatt semlegesíti a szagokat – tájékoztat a Paleohacks.

Emellett kókuszolaj, méhviasz és illóolaj az összetevője a saját készítésű dezodornak. A kókuszolaj bőrbarát tulajdonságai legendásak, a száraz bőr megmentője, de gyulladásokra is kiválóan használható. Így a borotva okozta sérüléseket is helyre hozza gyorsan. Illóolajból szintén fertőtlenítő hatásút érdemes választani, mint a levendula vagy a borsmenta.

A stifthez 75 ml méhviasz, 3 evőkanál kókuszolaj, 5 csepp illóolaj és 2 teáskanál bentonit agyagra van szükséged. Melegítsd fel a kókuszolajat és keverd össze a méhviasszal. Szórd bele az agyagot és az illóolajat. Alaposan keverd össze és öntsd a hónaljstift dobozba, végül tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul, innentől hat hónapig használhatód.