Közélet

Így igényelj babaváró, vagy más családvédelmi támogatást

Július elseje óta több mint 2500-an igényelték a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását, a babaváró támogatás 10 millió forintos hitelére pedig naponta átlagosan kétezren nyújtanak be kérelmet. Népszerűség ide vagy oda, nem kell egyből a bankba rohanni: ha elfogy a keret, átcsoportosításokkal oldják meg a kifizetéseket.

Rendkívül népszerű a július 1-jén életbe lépett négy új családvédelmi támogatás: a babaváró támogatás, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanra és a kibővített jelzáloghitel elengedés.

Mind közül a babaváró támogatás a legkeresettebb; igénybe vételét érdemes a kormányablakoknál kezdeni. Az ügyintézés nem tűnik macerásnak, az érintettek átlagosan fél óra alatt végeznek – erről számolnak be legalábbis a statisztikák. Az egyik kereskedelmi bankban már bőven meg is haladta a százat ennek a legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású támogatásnak a folyósítása. A bankok a rendelkezésükre álló időnél hamarabb, átlagosan három nap alatt bírálják el az igényléseket. Van olyan bank is egyébként, amelynél elektronikus úton is lehet igényelni a babaváró támogatást.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ez a támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyereket terveznek. Igényléséhez szükség van személyi igazolványra, lakcímkártyára, adókártyára és igazolásra a – legalább hároméves – társadalombiztosítási jogviszonyról. Utóbbit személyesen kell igényelni a kormányablakokban és a járási hivatalokban. Ezeket a szükséges igazolásokat mindenképp érdemes előre beszerezni, és csak azután időpontot kérni a bankfiókokba. Amennyiben már várandós a feleség, és az igényléssel egy időben kérik a törlesztés szüneteltetését, akkor a várandósgondozási kiskönyvet is be kell mutatni!

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igényléséhez még a kormányablakba sem kell elmenni, az az interneten is intézhető, az Államkincstárnál. Persze ha valaki ragaszkodik a kormányablakos ügyintézéshez, annak sincsen semmi akadálya. Az veheti igénybe, aki legalább három vagy több gyermekre jogosult családi pótlékra, de fontos szem előtt tartani, hogy a támogató határozat véglegessé válásától számított 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést vagy lízingszerződést megkötni. Az eljárás maga – a babaváró támogatáshoz hasonlóan – illetékmentes.

Fotó: iStock.com/petrenkod

Fotó: iStock.com/petrenkod

Július első napjától igényelhető a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön is, ugyanakkora összegben, mint új ingatlan vásárlásakor, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, legalább három gyereknél pedig 15 millió forint értékben. A csok és a hozzá kapcsolódó kölcsön igénylésekor fontos az adásvételi szerződés bemutatása; az elbírálási idő lakásvásárlás esetén 30 nap, bővítésnél pedig 60 nap.

A kibővült jelzáloghitel-elengedési programról tudni kell, hogy már a második gyerek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyereknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. A kérelmeket a megyeszékhelyeken működő járási hivatalokban és kormányablakokban lehet benyújtani. Ha ehhez időpontot foglalsz az interneten, időt takaríthatsz meg!

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

A falusi csok már majdnem 2500 településen érhető el, olyan helyeken, ahol fontos a lakosság helyben tartása. Itt olvashatsz róla bővebben.

A július 1-jén életbe lépett négy támogatásról nemrég tájékoztató kisfilm készült, emellett a felmerülő kérdésekre a hét minden napján 24 órában ingyenesen hívható 1818-as kormányzati ügyfélvonalon kaphatnak választ az érdeklődők, a csalad.hu oldalon pedig általános tájékoztatás található az akcióterv egyes elemiről.

A babaváró támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2022 decemberéig érhető el. Már csak emiatt sem érdemes most megrohamozni a kormányablakokat és a bankfiókokat – a másik oka annak, hogy nem kell türelmetlenkedni, az, hogy a támogatás „nem fogy el”, a fedezetet folyamatosan biztosítják, ha kell, forrásátcsoportosítással!