Szerelem

Biztonságosabb a barátság extrákkal

Azt nem állítjuk, hogy hosszú távon hasznos is, ha egy baráttal keveredünk erotikus kapcsolatban, de kutatások szerint az ilyen típusú viszonyokban nagyobb a szexuális biztonság.

Egy amerikai kutatás szerint azok, akik barátokból lettek szeretők nagyobb arányban használnak óvszert, mint a hagyományos szerelmi kapcsolatban élők. A Harvard Egyetem kutatói egy online felmérés alapján jutottak erre a következtetésre, amelyet 376, húszas éveik közepén járó fiatal részvételével végeztek.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

A felmérés idején a résztvevők nagyjából fele hagyományos szerelmi kapcsolatban, a többiek pedig „barátság extrákkal” típusú kapcsolatban éltek. Mindkét csoport tagjai átlagosan négy éve ismerték partnerüket. A kutatás hátulütője ott lehet, hogy akik a barátokkal csinálták, könnyen lehet, hogy közben volt másik párkapcsolatuk is. Így az óvszer használata ezt is jelezhette. De ugyanakkor egy régi, jó baráttal könnyebb megbeszélni a szexuális nehézségeket, sokkal nyitottabbak és bátrabbak is lehetnek egymással.

A felmérések szerint a szakításon átesett emberek fele időről időre újra találkozik az exével és több mint 50 százalékuk le is fekszik velük. Bár ez a része megint csak azért lóg ki a kutatásból, mert az ex már nem tartozik – vagy nem mindig – a barát kategóriába. Sokan ugyan törekednek erre, de nehéz megtartani, noha úgy tűnik, néha van értelme…