Gyereknevelés

Túl sokat a napon

A nyárnak minden gyermek örül, ám túl sok idő a nagy melegben veszélyes lehet rájuk.

Néha már elviselhetetlen kategóriába kerül a nyári meleg, amit leginkább vízközelben, és sok-sok folyadék elfogyasztásával lehet átvészelni. Gyermekeink sok időt töltenek ilyenkor szabadban és minden óvintézkedésünk, elővigyázatosságunk ellenére sem biztos, hogy kivédhetjük a kánikulában a napszúrást, illetve a hőgutát. Fontos, hogy tudd, a kettő korántsem ugyan az, pedig a hétköznapi szóhasználat gyakran összemossa ezt a két dolgot. Arról mi is sokszor írtunk, hogy sapkával, naptejjel nagyban hozzájárulhatsz gyermeked védelméhez a szikrázó napsütésben, illetve ezt kell kiegészítened lehetőleg sok-sok folyadékkal, ami nem cukros üdítő. A legjobb a tiszta víz.

Fotó: www.shutterstock.com

Fotó: www.shutterstock.com

Minden előkészületed ellenére mégis megtörténhet, például önfeledt sportolás közben, ahol nem visel sapkát a gyermek, hogy túl sokat tartózkodik tűző napon. A leégés sem lebecsülendő, ám napszúrás és ennek a súlyosabb változata a hőguta is előfordulhat. Mik is ilyenkor a tünetek?
Napszúrás esetén gyakori a hőemelkedés, a gyengeség, a fejfájás, de hányás és szédülés is előfordulhat. Ha mindezek mellett még a gyermek mozgása is szétesett, olyan mintha részeg lenne, illetve az egész testét átjárja a forróság, akkor sajnos már hőgutáról van szó. Ilyenkor hasonlóan kell eljárnod, mint a fertőzések okozta láznál, vizes borogatással hűtsd a gyermek testét és lehetőleg hűvös, levegős, napfénytől elzárt helyen kezeld. Itass vele sok folyadékot és ha nem csökkenne a testhője alkalmazz kúpot vagy más lázcsillapítót, a gyermek korának megfelelően.