Kultúra

Robert Capa kiállítás a Capa Központban

Július 31-ig még meg lehet nézni a Capa Központ kiállítóterében Robert Capa, a világ egyik legismertebb magyar származású fotográfus munkáinak egy szeletét, ahol a tudósító kerül előtérbe.

Robert Capáról ma már szinte mindenki tudja, hogy magyar származású volt, de mitől volt ő különleges tehetségű fényképész, vagy mitől vált a neve fogalommá? Capa Friedmann Endre néven született 1913. október 22-én, Budapesten. A XX. század több háborújának – a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború – egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes- és a magyar fotótörténet.

Robert Capa, a tudósító című kiállítása a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Robert Capa, a tudósító című kiállítása a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az öt harcmezőt megjárt magyar származású fotográfus tragikusan rövid élete során is maradandót alkotott: a frontokon és a hátországokban készült fotóival iskolateremtő képi világot hozott létre és az őt követő nemzedékeknek máig hatóan mutatta meg, hogy milyen nagy a mély humanizmusból építkező képek ereje. A világhírt Capa számára a spanyol polgárháborúban, 1936-ban készült, az A milicista halála című fotó hozta meg, de életének egyik legszomorúbb pillanata is ehhez az időszakhoz köthető: szerelmének és munkatársának, a lengyel származású fotográfusnak, Gerda Tarónak az elvesztése.

Capa világhírű szavai, ma is minden fotósnak igaz lehet: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”. Capa javaslatára alapították meg 1947-ben Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David ‘”Chim” Seymour fotográfusokkal közösen a Magnum Photos ügynökséget, ami azóta is működik, 2017-ben ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Bár újságírónak készült, fotósként így is haditudósító lett. 1954-ben Japánba utazott egy induló japán újság szerkesztőinek meghívására, ekkor kérte fel a LIFE magazin, hogy „ha már úgyis ott van”, tudósítson az Indokínában akkor már nyolc éve zajló függetlenségi háborúról. Május 25-én reggel egy francia ezreddel gyalog indultak el a laoszi határvidéken egy felderítő útra. Éppen a kifosztott falvakat és a temetetlen halottakat fotózta, amikor taposóaknára lépett, ami felrobbant, és Capa azonnal meghalt.

 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban kiállított képeit a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményében található közel ezer Capa-fotográfiából válogatták össze.