Életmód

Újabb öt zöld tipp a környezetbarátabb konyháért

A konyha az egyik legfontosabb helyiség a lakásban vagy a házban. Érdemes odafigyelni arra, hogy a lehető legkörnyezetbarátabb módon használjuk. Korábban már adtunk minderre öt azonnal használható tippet. Íme még öt a Narulal living ideas-tól, amelyet akár holnaptól alkalmazhatunk.

1. Használjunk öntöttvas edényeket. Ezek nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot, mint az alumínium, a teflon vagy a rozsdamentes edények. Ráadásul egy életen át kitartanak.

A konyhába is érdemes szobanövényt tenni, hogy segítsen a levegőt tisztán tartani. Fotó: Pixabay / Pexels

A konyhába is érdemes szobanövényt tenni, hogy segítsen a levegőt tisztán tartani. Fotó: Pixabay / Pexels

2. Ha van rá lehetőség, komposztáljunk. Kertes házban ezt nem probléma megoldani, de társasházban is lehetséges. Van olyan 11 emeletes panelház Budapesten, amelynek sarkában is áll egy komposztáló. A megérett komposztot pedig a ház körüli ágyásokban használják fel.

3. Mindent, amit lehet, használjunk fel, mielőtt kidobnánk. Ilyen például a kávézacc, amely a hűtőt is illatosíthatja, de házilag készített bőrradírba is kiváló. Ráadásul a növényeink is örülnek neki, ha a földjükre szórjuk. A használt teászacskókat sem kell azonnal kidobni. Kiszórhatjuk a tealeveleket a növényekre. De számos olyan házi recept létezik, amelybe belekeverhetjük, például hajkondícionálónak vagy fafelület ápolónak. A banánhéj szintén számos dologra használható. Amellett, hogy remekül trágyázza a földet, még a cipőnket is kifényezhetjük vele. A tojáshéjat kiszárítva, porrá zúzva meg is ehetjük, így segítve csontjainkat, ízületeinket. De remekül lehet bele magokat ültetni vagy beszórhatjuk a növények alá is.

4.  Cseréljünk energiatakarékosra mindent, amit csak lehet. Ha éppen tönkremegy bármelyik konyhai berendezésünk, akkor a vásárlási szempontok között legyen az is, hogy az új gép legalább A+-os energiafogyasztású legyen. Ugyanúgy a konyhában használt égők is energiatakarékosak legyenek. További  energiaspórolós jótanács, hogy ha főzünk, akkor az edény méretéhez igazítsuk a hőt. Ne legyen nagyobb láng és ne tegyük az elektromos tűzhelyen sem a nagyobb lapra. Azt is érdemes tudni, hogy a mikrohullámú sütő 50-75 százalékkal kevesebb energiát használ, mint a normál sütő.

5. A szó szoros értelmében zöldítsük a konyhát. Helyezzünk el benne szobanövényeket, amelyek tisztítják a levegőt. Ilyen például a borostyán, sanzavera avagy anyósnyelv, és a dracéna.