Közélet

Sztúpák, kolostorok és lovak is felkerültek az UNESCO listájára

Az UNESCO világörökségi bizottsága Bakuban zajló soros ülésszakán újabb tizennégy kulturális helyszínt vett fel a világörökségek listájára.

Felkerült a listára a Mianmar középső területén található Bagan ősi városa, amely a buddhista művészet és építészet számtalan emlékét, templomokat, sztúpákat, kolostorokat és zarándokhelyszíneket, freskókat és szobrokat őriz, és amely a 11-13. században a Pagan Királyság fővárosa volt.

Dél-Koreából kilenc úgynevezett szovont, vagyis a Csoszon-dinasztiának a nekonfucionizmust képviselő oktatási intézményét vették fel a listára.

A szulamani buddhista templomegyüttes előterében szánt ökrökkel egy férfi a mianmari Baganban. 2019. július 6-án az UNESCO világörökségi bizottsága bakui soros 43. ülésszakán a kulturális világörökség részévé nyilvánította a bagani középkori műemléket. MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Szintén a világörökségek közé került a kanadai Writing on Stone Park, a Németország és Csehország területén áthaladó Érchegység, a 14. századtól kiépített augsburgi vízgazdálkodási hálózat, valamint a csehországi Kladruby nad Labem lovak tenyésztésére és tréningezésére használt területe. A kladrubi a világ egyik legrégebbi lófajtája. Világörökséggé vált a lengyelországi Krzsemionki prehisztorikos kvarcbányaegyüttes is.

Kép egy gőzölgő repedésről a Holuhraun lávamezőn, az izlandi Vatnajökull Nemzeti Parkban. Július 6-án az UNESCO világörökségi bizottsága bakui soros 43. ülésszakán a természeti világörökség részévé nyilvánította a Vatnajökull Nemzeti Parkot. MTI/EPA/Frettabladid/Vilhelm Gunnarson

A szombati ülésnapon döntöttek a nyugat-japáni Szakaiban lévő Mozu-Furuicsi kora középkori temetkezési hely, valamint a Bahreinban lévő, az időszámításunk előtt 2050 és 1750 között emelt Dilmun temetkezési halmoknak, a Dilmun-civilizáció bizonyítékainak a felvételéről. Az Ausztráliai Budj Bim kultúrtáj, a Kínában lévő Liangcsu város régészeti romjai és az indiai Rádzsasztán államban lévő Dzsaipur városa, valamint az indonéz Sawahluntóban megtalálható Ombilin szénbányászat emlékei is világörökséggé váltak – közölte az MTI. A több ezer különleges, több mint kétezer éves kőkorsóról híres laoszi síkságot is beválasztották a kulturális helyszínek közé.

A világörökségi bizottság 43. ülésszaka még nem fejeződött be, július 10-ig tart.