Kultúra

Dalítól Picassóig a Nemzeti Galériában

Október 20-ig látható a Válság és újjászületés 1929-ben című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatnak a látogatók.

A Magyar Nemzeti Galéria a párizsi Pompidou Központtal közösen szervezett kiállításán csaknem 120 festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum kapott helyet. Az október közepéig látható kiállításon többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti műveinek segítségével ismerhetik meg a látogatók az izgalmas korszakot. Azt a korszakot, amely az 1929-es évet helyezi a középpontba.

Fotó: MNG

Fotó: MNG

Az 1929-es év történései közül érdemes kiemelni a katalán Salvador Dalí feltűnését a párizsi művészeti szintéren, aki rövidesen kulcsszerepet vállalt a szürrealista mozgalom életében. Ekkor mutatták be a Luis Buñuellel együtt készített Un chien andalou (Andalúziai kutya) című filmet is, a szürrealista mozgóképművészet első remekművét.

A kiállítás hét nagyobb szekcióban tekinti át a szürrealizmust, illetve a mozgalom előzményeit. Az első kiállítási egység az 1929-es esztendőre, illetve a párizsi helyszínre fókuszál. A második szekció a szürrealizmus előzményeit mutatja be. Itt különösen fontos a dadaizmus szerepe, mivel sok szürrealista művész, például Francis Picabia vagy Man Ray a dadaizmus radikálisan antikonformista világából érkezett. A harmadik kiállítási egység középpontjában két művész áll: Max Ernst és Joan Miró. Új témáik, újfajta képalkotó technikáik, meghökkentően új látásmódjuk s nem utolsósorban elgondolkoztató, költői és humoros címadásaik révén mindketten meghatározó alkotói a szürrealizmusnak. A negyedik szekció elsősorban Salvador Dalíról szól, és őt szinte már nem is kell bemutatni. Az ötödik szekció annak a művészcsoportnak a munkásságát mutatja be, amelynek ténykedése 1929-ben komoly válsághoz vezetett a szürrealista körökben. Míg a hatodik szekcióban a belga René Magritte művei állnak a középpontban. A kiállítás hetedik szekciója pedig a Georges Bataille köré szerveződő Documents című folyóiratnak a művészeit mutatja be.

Fotó: MNG

Fotó: MNG

Érdekesség, hogy már a kiállítás java a párizsi Pompidou Központ gyűjteményéből érkezett, de láthatók művek a madridi Museo Thyssen-Bornemiszából, és kecskeméti Fotómúzeumból, valamint magángyűjteményekből is.