Kultúra

Café Mennyország az óbudai kertben

Július 17-én mutatja be az Óbudai Társaskör Café Mennyország című előadást. A darab a régi pesti kabaré klasszikusainak megidézésével kínál a mai nézőnek is tartalmas, színházi estét.

Talán sokan már nem is tudják, hogy milyen az a régi pesti kabaré. A műfaj még csak-csak megvan, de mitől más ez, mint a mai. Vagy ma már nem is létezik a kabaré? Kosztolányi Dezső úgy fogalmazott: „A pesti kabaré a szatíra. Az a cukrozott epe, hitetlenség és finom rosszmájúság öltött benne testet, amely minden pesti emberben bennlakozik, az az okosság teremtette meg, mely ennek a városnak egyik fontos jellemvonása.” Talán már ez a jellemzés sem túl kedves, de aki ezt nem érti, az ne is menjen a kabaréba – gondolhatta Kosztolányi. Pedig micsoda élet volt ott…

A Café Mennyország szereplői Fotó: Óbudai Társaskör

A Café Mennyország szereplői Fotó: Óbudai Társaskör

A pesti kabaré bohózatai, viccei, sanzonjai, szellemes konferanszai, irodalmi és színházi ambíciói mögött mindig ott állnak a kabaré igazi hősei, az esendő kisemberek, akik állandóan elkeseredett, tragikomikus harcot vívnak magán- és közéletük visszásságaival. Néha túlélik, néha belehalnak.

A Café Mennyország asztalánál ott ülnek a régi klasszikusok: Nóti Károly, Vadnai László, Békeffi László, Gábor Andor, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, sőt Ady Endre. Persze mai formájukban olyan színészek valósítják meg, mint Pápai Erika, Benedek Miklós, Kerekes József és Fesztbaum Béla. Lesz zene, hisz se kávéházi hangulat, se kabaré nincs zene nélkül. Az előadás rendezője és szerkesztője is Fesztbaum Béla, aki ígéri a nézőknek nem csak jó, de tartalmas szórakozásban lesz részük.